Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ана Пейкова за карибските острови Ямайка, Кюрасао и Сен Мартен

Сен Мартен
Снимка: личен архив на д-р Ана Пейкова

В "Покана за пътуване" неведнъж съм разпитвала д-р Ана Пейкова и като дерматолог със съвети как да опазим кожата си в различни кътчета на земята, и като екстремен пътешественик. Този път гостува във второто си амплоа. Неотдавна лекарката се завърна от  екскурзия до островите Ямайка, Кюрасао и Сейнт Мартен. Завтекох се към кабинета на д-р Пейкова за пъстри подробности.

Д-р Ана Пейкова на остров ЯмайкаПовечето от нас свързват Ямайка с ароматния ром и Боб Марли. Оказа се, че там има още мнооого неща за гледане, слушане, опитване и преживяване и регето, растите и ромът далеч не са единствените забележителности.

След като напуснем Ямайка, поемаме към карибския остров с пивкото име Кюрасао.  До този момент свързвахме мястото единствено със синия ликьор от кората на горчивия портокал лараха. Благодарение на д-р Пейкова представата ни значително се обогати.

Следващият остров, до който ще ни отведе дерматологът д-р Ана Пейкова се казва Сен Мартен, но и Синт Маартен. Освен с факта, че е най-малкият остров, разделен между две държави – Франция и Нидерландия, той е прочут с екстремния плаж Махе, над който прелитат самолети. Там стават убийствени снимки към търбусите на аеропланите, но завихрящият се пясък рискува да ви напълни очите и да ви отнесе хавлиите.

За повече подробности – чуйте звуковия файл.


Снимки: личен архив на д-р Ана Пейкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17