Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международната програма на фестивала "Антистатик"

Снимка: antistaticfestival.org

Програмата на 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" поставя темата за мястото на установените схващания за съвременния танц днес и развитието на артистичната перспектива на хореографите и изпълнителите на сцената, в контекста на изострящата се чувствителност и дебат по различни политически, социални и естетически теми. "Танцувай, за да те танцуват" е символичен двупосочен призив – от артистите от предишните десетилетия в танца към тези, които идват след тях, както и от "Антистатик" към публиката. Много интересна беше миналата седмица, но и тази ни очакват много вълнуващи събития, заяви журналистът и организатор на събитието Стефан Щерев:

Стефан А. Щерев
"В Международната програма сме се фокусирали на Балканските представления, защото наистина има много интересни неща, които се случват на Балканите. А ние често се сещаме само за няколко творби, които сме чували от там. Държахме да покажем това. Българският съвременен танц става все по-смел. Преди сякаш се страхуваше какво ще кажат, как ще излезе идеята, но сега стъпват по-смело. "Лечителите". С него хореографката Ясна Виновършки прави жест за пробуждане на желанието ни за допълнителна информация. Другите две представления, които предстоят за "Отговарям" от Република Северна Македония и "Предметиране" от Словения. Ще завършим с едни големи имена в електронната музика - Двойката DJ-и от Скопие Виолета Качакова и Мирко Попов ще бъдат специални гости за закриването на "Антистатик" в новото място за съвременно изкуство в София – "Топлоцентрала"."

Представлението "Колко cm³ e разрешено на тялото ми да обитава?" Е резултат от съвместната работа на TRAS студио и хореографката Соня Преград, обединили се около специфични физически аспекти на женското тяло. Като автор Соня Преград надгражда досегашния подход в соло-продукциите си, където винаги е била фокусирана върху женското тяло като обект, така че заглавието и структурата на „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?" представляват каталог от отличителни белези, обективизиращи женското тяло, заети от предишни представления на хореографката:

Соня Преград (вляво) и Ангелина Грозева
"В цялата ми работа, винаги съм се интересувала от женствеността на танцьорите пърформъри. Преди си казвах да бъдеш танцьор е нещо като да бъдеш обект на нечия идея, и когато пораснах, че това да бъдеш жена в обществото, всъщност е нещо като да бъдеш обект на нечия идея. Осъзнах този социален елемент. И всъщност мисля, че бидейки хора, ние също сме обекти на нечии политически решения, правила, екологични кризи, които оказват отражение върху телата ни, върху кожата ни. Така стигнах до идеята за обекта, на тези обекти им се казва как да  се възпроизвеждат, коя позиция трябва да заемат в обществото, как трябва да изглеждат, как трябва да се движат.  Играем с пространството и близостта, допускайки публиката много близо до тялото на пърформъра, до лицето, до ръцете. И изведнъж всичко сякаш експлодира. Изведнъж се разпада. Сякаш приближаваме много и изведнъж отдалечаваме много, играем с този ефект. Нещо специфично е една отделна танцова партитура, в която работим много с докосването, но не просто докосването на тялото, но не само с докосването като акция, а и с това как отвръщаме на докосването, работим и с въпроса, дали усещаме докосването на дрехите върху самите нас, дали усещаме гласа си, когато си говорим като докосването. И нещо специфично, с което работихме е драг жанра, именно приплъзването, то е познато като опит на определени общества и хомосексуалисти, първо мъже, и работи с перформативността на пола. Драг жанрът еманципира тази обективност от женския пол със специфично, изцяло доброволно преувеличение в поведението и започва да играе с нея – сякаш я открадва, но за да преформулира, преформатира и мобилизира начина, по който зрителят ще я възприеме. И това отваря много интересен въпрос за това доколко полът се перфармотивира."

Представлението на Соня Преград ще бъде представено тази вечер (16 май) от 19.30 часа на сцената на "Топлоцентрала".

Повече чуйте в звуковите файлове от разговорите със Стефан Щерев и Соня Преград. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Митев: Заедно можем да направим бранша по-конкурентоспособен

Конференция на тема: "Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България" се проведе в НДК по инициатива на представителите на промоутърската организация "Сцена музика", в партньорство с "Музикаутор", Министерството на културата и Българското национално радио, като обществена медия и културна институция. Дискусията постави фокус върху..

публикувано на 27.06.22 в 15:40

"Магията цианотипия" – групова фотоизложба на деца от бежански произход

Експозицията "Магията цианотипия" е дело на деца с бежански произход и ще бъде разположена в Галерията Гьоте-институт България. Изложбата е резултат от работата на децата от Мароко, Ирак, Сирия, Русия и Украйна с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков. В рамките на изложбата ще има и уоркшоп за запознаване с техниката Цианотопия...

публикувано на 27.06.22 в 14:53

Потапяне в езерото на крокодилите

На камерната сцена на Сатиричния театър "Алеко Константинов" се играе моноспектакълът "Боже! Крокодили". Тази пиеса известната драматуржка Яна Добрева е написала преди близо 25 години. Продукцията сега е на Независим театър "Юлий" Младият режисьор Владимир Мастиков определя срещата с пиесата като "съдба", а работата по спектакъла като "потапяне в..

публикувано на 27.06.22 в 12:45

"Il Volo" идва с музиката на Мориконе

Тримата 26-годишни тенори от "Il Volo" Пиеро Бароне, Иняцио Боскето и Джанлука Джинобле много харесват България, а публиката у нас също ги обича. Това лято те пристигат за четвърти път за концертите си в Античния театър в Пловдив на 11 юли и в София на 13 и 14 юли в парк център "Юнак“ .  Италианското класическо трио ще представи този път у нас..

публикувано на 27.06.22 в 11:44
Пресконференция за Софийския фестивал

Започна фестивалът на Музикалния театър

Започна второто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър, което се провежда във Военната академия "Георги Стойков Раковски" на откритата сцена. Събитието беше открито на 24 юни с концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър. Тази година фестивалът има международни участия. Народният театър на Ниш (Сърбия) гостува..

публикувано на 25.06.22 в 09:35