Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хуморът не е шега работа!

5
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището
Снимка: Радослав Стойков

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор. 

Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни хуморът има много лица, някои от които не много за гледане, но тук получихме възможност да видим онова, което ни интересува и в екип "Хумор и сатира", и в клуб "Жарава" – хуморът като литература, като богатство от жанрове, подходи, гледни точки. 

Кубрат – откриване на тържествата с вдигане на знамето на клуб Жарава

Точно такива текстове – продължаващи добрите нашенски традиции, но и обърнали поглед към съвремието, пристигнаха и тази година. Доста от имената на авторите са познати, но има и немалко нови, а географията им радващо излиза извън границите на България към Турция, Сърбия, Беларус.

Трудно бе да се изберат най-достойните за награди сред заявките на 112 автори. В крайна сметка имената им са:

За стихотворение или кратък хумористичен разказ:

1 Валентин Димитров, Варна – за миниатюри
2 Ивайло Терзийски, Лондон – за стихотворението "Автограф"
3 Петър Кърджилов, Стара Загора – за разказа "Къс разказ"

Асен Масларски

Поощрение – Маргарита Илиева, Русе – за разказа "Нефритената ваза"

Награда „Дулинко Дулев“ на в. „Екип 7“ – Драгомир Богомилов, Исперих – за разказа „Хроника на Дромихет“

За кратки сатирични форми:

1 Александър Чотрич, Сърбия – афоризми
2 Петър Краевски, Пловдив – епиграми
3 Христо Недялков, София – епиграми

Поощрение – Турхан Расиев, Варна – епиграми

Бяха дадени и две специални награди:

Награда на конфедерацията на българските писатели – Здравка Христова, Русе – стихотворение "Лика-прилика"

Награда на Екип „Хумор и сатира“ на БНР – Але Горска, София – за разказа "Ана и новите съседи"

За карикатури:

1 Алла и Чавдар Георгиеви
2 Марио Иванов
3 Никола Георгиев – Кайо

Поощрение – Стоян Черников

Награда „Велко Велков“ – Стоян Дечев

Награда на СБХ , Секция „Карикатура“ – Валентин Георгиев

Алекс Евгениев пее под съпровода на народния оркестър към читалището

Наградите бяха връчени на спектакъл "Голямата къща на смешните хора" в салона на Народно читалище ”Св. Св. Кирил и Методий - 1891” в Кубрат, подготвен от екип "Хумор и сатира". В него участваха актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" Ивайло Спасимиров, Любомир Кънев и Йовко Кънев. От София пристигна бардът Асен Масларски, а музикална компания на сцената му направиха младите певци от Кубрат Александра Овчарова (16 години), Анита Димитрова (17 години), Даная Драганова (14 години) и Алекс Евгениев (9 години).

И тази година конкурсът в Кубрат с усмивка доказва, че хуморът не е шега работа!

Снимките са на Радослав Стойков.По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30