Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в село Пет могили

4
Снимка: Валери Леков

Новозагорското село Пет могили се намира на около 10 км. от Раднево и на 25 км. от общинския си център.

Кръстено е на "Петте могили" – некропол, който се намира източно от селото. Освен тях в района има още няколко могили – "Шилева могила", "Стойнова могила", "Голямата могила" (която е част от некропол, състоящ се от 4 могили), "Бодакови могили, "Келевите могили" и "Гъркови могили" – некропол от 6 могили. В местността "Кайлъка" близо до селото се намира и селище от римската епоха.

На сегашното си място селото съществува приблизително от 50-те години на XVI век. По това време то е било разделено на две – Беш тепе (на изток от реката) и Дере кьой ("Речен дол") – на запад от реката. В Беш тепе са живеели само българи, около 90 къщи, а в Дере кьой имало около 30 турски и 40 татарски къщи. Главният поминък по това време е било скотовъдството.

С правителствен документ от 1903 г. Беш тепе е преименувано на Пет могили.


Училище в селото съществува от 1880 г. За училищна сграда първоначално служи обществена постройка в църковния двор. По-късно тази малка сграда е опожарена и през 1911 г. е построена първата специална сграда за училище, което през 2000-та година е закрито. Читалището в селото е основано през 1926 г. от учители и по-будни младежи, и е наречено "Светлина". Сега носи името "Никола Вапцаров".

Селото е разположено по течението на малка безименна река, която води началото си източно от село Млекарево, а в близост до него се намират няколко големи язовира, подходящи за риболов.

Още за миналото и настоящето на селото – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса. Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително..

обновено на 16.04.24 в 13:36

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23