Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На гости в село Пет могили

4
Снимка: Валери Леков

Новозагорското село Пет могили се намира на около 10 км. от Раднево и на 25 км. от общинския си център.

Кръстено е на "Петте могили" – некропол, който се намира източно от селото. Освен тях в района има още няколко могили – "Шилева могила", "Стойнова могила", "Голямата могила" (която е част от некропол, състоящ се от 4 могили), "Бодакови могили, "Келевите могили" и "Гъркови могили" – некропол от 6 могили. В местността "Кайлъка" близо до селото се намира и селище от римската епоха.

На сегашното си място селото съществува приблизително от 50-те години на XVI век. По това време то е било разделено на две – Беш тепе (на изток от реката) и Дере кьой ("Речен дол") – на запад от реката. В Беш тепе са живеели само българи, около 90 къщи, а в Дере кьой имало около 30 турски и 40 татарски къщи. Главният поминък по това време е било скотовъдството.

С правителствен документ от 1903 г. Беш тепе е преименувано на Пет могили.


Училище в селото съществува от 1880 г. За училищна сграда първоначално служи обществена постройка в църковния двор. По-късно тази малка сграда е опожарена и през 1911 г. е построена първата специална сграда за училище, което през 2000-та година е закрито. Читалището в селото е основано през 1926 г. от учители и по-будни младежи, и е наречено "Светлина". Сега носи името "Никола Вапцаров".

Селото е разположено по течението на малка безименна река, която води началото си източно от село Млекарево, а в близост до него се намират няколко големи язовира, подходящи за риболов.

Още за миналото и настоящето на селото – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
диригентът Валерий Гергиев

Защо културата винаги го “отнася“?

Доколко изкуството трябва да бъде зависимо от политическите виждания на управляващите? Как си взаимодействат културата и диктатура? “Културата винаги по някакъв начин го е отнасяла заради факта, че в момента някой е на власт. Още от времето на социализма, знаете какво количество пропагандни филми имаше“, казва в “Нашият ден“ Венцислав Мицов ,..

публикувано на 07.07.22 в 09:05

За предизвикателствата на сцената и екрана и различните очи на времето

В живота той е много енергичен, изключително забавен, чаровно открит и изключително толерантен. Ражда се в София, но детството си прекарва във Видин. Той е едно от популярните лица на телевизионния екран. През 2003 г. се дипломира в специалността "Актьорско майсторство за драматичен театър” в ЮЗУ "Неофит Рилски”, гр. Благоевград. Участвал е в..

публикувано на 07.07.22 в 08:40

Урок за напреднали по бебешки

Още като съвсем малки бебетата започват да правят жестове, заедно с бебешките брътвежи. Това показва, че децата са в състояние да научават жестове преди овладяването на вербални умения. Децата, които се учат на тези прости знаци, могат да повишат когнитивното си развитие, зрителните, слуховите и езиковите си умения.  Смята се също, че знаците..

публикувано на 06.07.22 в 12:05

Трябва ли възрастните да задават дневния ред и през ваканцията?

Един от важните въпроси, които занимават родителите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда. Училищният психолог Анет Маринова  коментира за "Нашият ден“, че "ваканцията е едно време за децата, което е..

публикувано на 06.07.22 в 11:50

Костадин Филипов: Партийни сметки стоят зад протестите в Скопие

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин пристига на официално посещение в Република Северна Македония.  Това е съобщение от Секретариата по европейски въпроси в Скопие, цитирано от БТА.  Фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция на страната, както и ситуацията в..

публикувано на 06.07.22 в 10:10