Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кремена Оксенкруг: Моята музика е италианският барок от XVIII век

2
Кремена Николова-Оксенкруг
Снимка: личен архив

Любовта ѝ към музиката от най-ранна детска възраст я води в школата по музика в родния Сливен. По-късно тя усъвършенства майсторството си в музикалното училище в Бургас, както и в музикалните академии в София и във Венеция. Музикалната ѝ кариера я отвежда като солист и камерен изпълнител до подиумите в Италия, Франция, Испания, Белгия, Люксембург, Португалия, България, Словения, редом с някои от най-ярките артисти на световната музикална сцена. Критиците я определят като изключително изразителен и креативен млад музикант. 

Цигуларката Кремена Оксенкруг е Главен герой в "Нашият ден“. Тя е преподавател в Кралската консерватория в Монс и художествен ръководител на фестивала San Martino a Natale във Венеция. Важни етапи в творческата и биография са двата диска от поредицата Music for Two и новоиздаденият солов албум Violino d’AMore. От 2021 г. Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничен оркестър - Сливен.

Пандемията кара амбициозната цигуларка да се завърне в родния Сливен след 20-годишно отсъствие. Ето какво споделя тя: "Оказах се в точния момент, когато Сливенският симфоничен оркестър търсеше ново развитие. Бях поканена да се явя на конкурс“.

Любовта ѝ към музиката от епохата на италианския барок от XVIII век я отвежда в Италия. През 2014 г. Кремена Оксенкруг създава международния музикален фестивал San Martino a Natale във Венеция. "Реших да обединя тази моя страст към Вивалди и към Бароковата музика. Завърших Барокова цигулка в Кастел Франко Венето. В същност това беше целта да отида в Италия, когато аз осъзнах моето музикално влечение към този композитор. Реших, че най-доброто което мога да направя и да се задълбоча в тази тема, е просто да отида там, където това се е случвало. Въобще откъдето произлиза нашият инструмент – Бароковата цигулка“, казва Кремена Оксенкруг.


За какво мечтае креативната цигуларка?

"Колко хубаво би било, ако хората започнат да следят и заедно с нас да чувстват определена фраза, която сме работили часове наред. Да можем да направим така, че повече хора да го оценяват, да го чувстват. Поставила съм си като цел да си направим една малка райска градина на музиката и културата тук при нас“, твърди Кремена Оксенкруг.

Посланието

"Слушайте музиката, обичайте музиката, учете децата си да слушат и да обичат музиката, защото това ги учи на дисциплина, на красота, на усет към красивото и ги прави по-добри хора“, подчертава Кремена Оксенкруг.

Цялото интервю с Кремена Оксенкруг можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив и San Martino a Natale
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2022

1 юли Свири Филхармоничният оркестър на Северногерманското радио с диригент Андрю Манзе. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за цигулка № 2 в до диез минор, оп. 129. Солист: Кристиан Тецлаф (цигулка). 3.32 часа – Пьотр Илич Чайковски (1840-1893), Симфония № в си минор, оп. 74, "Патетична". 4.20 часа – Фриц Брун (1878-1959), Симфония №..

публикувано на 29.06.22 в 13:26