Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шерил Милнс в София

Още една световна оперна звезда пристигна за концерт със Софийската филхармония

Снимка: sherrillmilnes

Шерил Милнс с покана към българските слушатели:
"Здравейте, аз съм Шерил Милнс и ви каня на концерта тази неделя 22 май. Мисля че ще останете доволни и ще бъде много добро представление. Благодаря ви."


Световноизвестният оперен певец Шерил Милнс идва, за да представи някои свои студенти. На оперната гала на пулта ще бъде Григор Паликаров, а в програмата има фрагменти от опери на Моцарт, Верди, Гуно. Самият Шерил Милнс ще се включи като диригент и в сцена от операта „Джани Скики“ на Пучини.

Ден след като пристигна в София той се срещна с журналисти и отдели много време в разговори и спомени. За жалост от предварително поканените млади певци, двама се оказали в карантина на различни места по света, така че агенцията, с която работи е предложила други, които той не познава.

„Ще бъде изненада и за вас, и за публиката“ – пошегувахме се ние, а той отвърна, че се надява да ги чуе преди нас, но не се съмнява в техните качества.

Чуйте какво сподели още певецът.В дългата си и много богата кариера Шерил Милнс е пял на най-големите сцени, с най-големите диригенти. Прекрасни спомени от златните години на операта. Признава, че е традиционалист и предпочита обичайния репертоар, но този репертоар включва около 70 централни партии. Без дори да му задаваме въпрос започна да разказва за срещите си с българските певци.

Подобно на Николай Гяуров, който дебютира в МЕТ във „Фауст“ и Шерил Милнс се представя на най-престижната американска сцена в тази опера през 1965 г. Световната кариера се открива пред него след спектаклите на „Луиза Милер“  и „Макбет“ на Верди няколко години по-късно. Сподели, че е завършил музикална педагогика и с удоволствие споделя опита си с младите си колеги. Заедно със съпругата си Мария Зувес имат фондация за насърчаване на млади дарования, организират фестивал в Савана и това лято ще представят със своите възпитаници  „Фауст“ на Гуно. А съпругата му разказа, как на техния канал има много изпълнения и как в това време, когато е трябвало да бъдат изолирани, за да не губят връзка са записали терцет от „Дон Жуан“ на Моцарт чрез видеовръзка с тримата певци, които били в различни градове в Америка.


Шерил Милнс е роден на 10 януари 1935 г. в Илинойс във ферма и дори се пошегува, ча от рано е привикнал на тежък труд. Майка му била преподавател по пиано и дирижирала хор, а той пеел, вземал уроци по пиано, цигулка, виола, кларинет, саксофон и туба. С умиление си спомня за турнетата, които правели с трупата на Борис Годовски. Изминали хиляди километри и изнесли стотици представления, понякога по три, четири пъти в седмицата.

„Пеехме всички опери на английски, така че от най-ранна възраст научих какво казва всеки герой във всеки един момент. Този опит беше безценен“.

Когато славата идва, той вече е подготвен и няколко представления в месеца не могат с нищо да го притеснят.

Превод: Ангелина Александрова.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2022

1 юли Свири Филхармоничният оркестър на Северногерманското радио с диригент Андрю Манзе. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за цигулка № 2 в до диез минор, оп. 129. Солист: Кристиан Тецлаф (цигулка). 3.32 часа – Пьотр Илич Чайковски (1840-1893), Симфония № в си минор, оп. 74, "Патетична". 4.20 часа – Фриц Брун (1878-1959), Симфония №..

публикувано на 29.06.22 в 13:26