Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 21 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Нов албум – Базираният в Китай прогресив метъл квартет "OU" с дебютен албум "One" излязъл на 6 май тази година.
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Самобитност и експериментаторство в рока.
Считани за предци в хармоничния формат с две солиращи китари, "Wishbone Ash" и до днес успяват да правят музика събрала в себе си блус, хард, прогресив. дори и транс, която да звучи актуално и съвременно. "Blue Horizon" 2014 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Емил Колев, Вълкана Стоянова, Петко Радев, Калинка Кирова, оркестър "Видин", Любен Захариев, Марина Бачева, Митко Маринов, Стефка Съботинова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Дарина Арнаудова
Гостуване на хората от село Ковачевица, община Гърмен. Разположено високо в западните предели на Родопа планина, с красивата си природа и уникалната архитектура на къщите, изградени от местните майстори дюлгери, Ковачевица привлича туристи от различни краища на света. Местните жители са малко на брой, но селото е живо, гостоприемно, а храмът "Свети Никола" всяко лято през месец август се оглася от изпълненията на световно известни музиканти, пристигащи тук от близо и далеч.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Финал на радиосъстезанието "Златната ябълка" за месец май. Участват ученици от 140 СУ "Иван Богоров" в гр. София
• История на изкуството за деца: Градежите на Турхан в Османската империя и пиесите на великия френски драматург Жан Расин.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Да преброим овцете..." – разговор с д-р Нейко Нейков, невролог и експерт по проблемите на съня. Акценти: как се "разчита" безсънието и как се лекува? Техники, трикове, народни поверия, билки и лекарства за здравословен сън. И още: сънна апнея, странични ефекти при терапията, пристрастяване, продължителност на лечението, режим на отпускане...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Веселина Даковска
• Семейни маршрути: отвеждат до гр. Габрово, на хумористичния карнавал в града, който има почти 100-годишна история. Разговор със Светослав Славчев – режисьор и организатор на събитието.
• Покана за вълнуващо преживяване в Градската градина на София за Деня на Африка. Много екзотика, среща с непознати традиции и африкански ястия ще бъдат в центъра на съботното преживяване. Разговор с Албена Джоунс, организатор.
• В навечерието на най-светлия български празник – 24 май, среща с Мария Попова, дългогодишен директор на Гимназия с изучаване на чужди езици "Св. Методий" и носител на Почетен знак на Столична община за принос в образованието.
• Покана за една необичайна изложба в галерия "Квадрат 500". Деца аутисти показват своите умения в изработването на керамични изделия в експозицията "Да си различен е привилегия". Разговор с Яна Балтанова – куратор на изложбата.
• От другата страна: разговор с психолога Михаил Михайлов. На прага на живота – очаквания и предизвикателства. За какво мечтаят днешните млади
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Тодор Тодоров и Елица Ненкова. Те имат интересни професии. Той е криминален психолог, а тя работи в системата на сигурността, пее във фолклорен ансамбъл и пише приказки за деца. На Коледа приемат в дома си 4 деца от дом за деца, лишени от родителски грижи. Защо? Чуйте тяхната история.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни композиторът Георги Андреев.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Прочети София
Екипът, реализирал 7 издания на Софийския международен литературен фестивал , продължава да ни предлага празници на четенето. От "Литературни маршрути", през "Скритите букви" до гостуването на нобелистката Олга Токарчук и участието ѝ в "Литературните срещи", планирани през първата половина на юни 2022. Каква е връзката между всички тези разнородни формати, обща ли е публиката им и очакваме ли тя да се увеличава? Разговор с Тодора Радева и Демна Димитрова от фондация "Прочети София"

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
За по-голяма част от музикантите Оскар Питърсън е истинска легенда. Въпреки че не е сред новаторите в джаза и се ограничава само с акустично пиано, Питърсън не спира да свири и да буди възхита в публиката със своята техника в продължение на половин век. На 14-годишна възраст Оскар Питърсън е обявен за детето чудо в родината си, а това е Канада и по-конкретно родом е от Монреал. В САЩ е лансиран от продуцента Норман Грац чрез "Jazz at the Philharmonic" като първият голям концерт е в Карнеги хол през 1949 година. Наследил славната традиция на харлемските пианисти и Арт Тейтъм, Оскар Питърсън е повлиян най-силно от изкуството на Нат Кинг Коул, като в зората на кариерата си той копира изцяло клавирния и вокалния му стил.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Украйна е тук – неотложни теми
"Украйна е тук, Украйна е в нас" е инсталация на Инга Леви, представена в галерия "Структура". Във военната си серия "Двойна експозиция" художничката изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните маршрути в Украйна и травматичните репортажи от засегнатите от войната региони.
"Неотложни теми / Украинско експериментално филмово и видео изкуство" е изложба, открита в НГ "Квадрат 500". Селекцията на куратора Микола Ридни отразява живота в Украйна през последните 8 години преди инвазията на Русия – в обстановка, изпълнена с напрежение и заплаха.
"Целта на "Неотложни теми" е да призове за солидарност във време, когато много държави, доброволчески организации и отделни хора помагат на жертвите на агресията на Путин", пише кураторът.
За двете украински изложби в София ще разкажат Мария Василева и Яра Бубнова.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Поезията, рок-ен-ролът и смъртта създадоха заедно един от българските култове на 20-и век. А дали само на 20-и? На днешния ден е роден Димитър Воев, заради когото така наречената "студената вълна" престана да бъде просто понятие, а опит за вглеждане във вътрешното "аз" на едно цяло поколение. Нова Генерация завинаги. През 2022 година отбелязваме точно три декади от деня, в който Воев се отправи спокоен и горд към безкрая. По този повод на 21 май на негово име откриват алея в столичната "Борисова градина". А вечерта в клуб "Маймунарника" фондация "Димитър Воев-Нова Генерация" със съдействието на издателство "Парадокс", Match Point Productions и EasyPay организират фестивал, наречен "Алея на Воев" при вход свободен. Участват Константин и Никол; дует "Ша-ша", формацията на Иван Юруков "Терпентина", "Тонодеро", Bingo Symphony Orchestra, "Анимационерите", "Абсолютно начинаещи" и култовите "Ревю". В различни колаборации ще се включат още вечният "щурец" Кирил Маричков, бившият певец на "Контрол" Кольо Гилъна, Ангел Джендема, Любо Малковски, Иван Гатев и други. На голям екран ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев. На проявата ще се предлагат книгите "Непрочетено от Димитър Воев", "Поздрави от мен боговете" и "Цветя от края на 80-те", както и мърч и дискове на "Нова Генерация" и другите банди.
• С "Уикеда" в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
• Танци-манци. На дансинга кани флагманът на източноевропейския шлагер - германецът Бернхард Бринк.
• Честит рожден ден на звездния вокалист и басист, актьор и танцьор Иржи Корн, роден в Прага през 1949 година.
• Украинцът Юджийн Хютц води джипси пънк ту хард-кор шайката "Гогол Бордело" към нови висоти на мултикултурния и музикален тюрлюговеч.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 465 – 90 години от рождението на Никола Анастасов
Гости: Калин Сърменов – директор на Сатиричния театър, Йорданка Стефанова – актриса в Сатиричния театър, Иван Димитров – читалищен самодеец.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Сериал: "Радиото"
"Стълба към небето" – 12 част
Автори: Теодор Иванов, Даниела Манолова, Борислав Евлогиев

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Как изглежда Йордания, пък и тази част от света, през очите на човек, който казва, че се чувства тук у дома си, интервю с актрисата Валерия Димитрова.
• Градът разказва истории: Историята и традициите в Средните Родопи – среща в Регионалния исторически музей "Стою Шишков". Репортаж от най-големия музей в района.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Оперното творчество на Жул Масне.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25