Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кого ще спаси и кого ще помилва публиката в "Убийствен полет“?

Актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев разказват в Нашият ден“ за комедийния пътуващ спектакъл "Убийствен полет – спектакъл с избори“, в който публиката е активен участник. Най-интересното е, че финалът на пиесата е с отворен край –  публиката поема ролята на Страшния съд и тя решава на кои от 7-те пасажери в самолета ще даде 5-те спасителни жилетки. На 23 май от 19.00 ч. в кино "Освобождение“, бул. "Мария Луиза" 106 в София само срещу 1 лев всеки от публиката, може да бъде част от Страшния съд и да нарисува с думи своя край на пиесата.

Спектакълът е режисьорски дебют на актьора Георги Къркеланов, а сценарият е театрален дебют за телевизионния сценарист Теньо Гогов. В "Убийствен полет“ участват Даяна Ханджиева, Тони Карабашев, Аделина Петрова, Иван Станчев, Станка Велинова, Васил Бовянски, Галина Бонева.

Проектът е осъществен по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" с финансовия принос на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и на Министерство на културата. Въздействието на спектакъла и новаторската му визия се гарантират от опита на едни от най-дейните културни предприемачи в Норвегия "Culture breaks borders" с партньорство със Сдружение "От сърце към сърце“, разказва Аделина Петрова

Историята 

Пътнически полет 876 София – Осло. Самолетът е с 2 салона – един за пътници и един за публика. Зрителите ще пътуват към норвежката столица заедно с журналистите Тони и Гергана, които крият нещо от вас. Властната дамата отдясно се казва Елегия, но ще я запомните като Маман, а до нея е нейният потиснат и копнеещ за еманципация син Косьо. Онзи със шапката е Димо – талантлив стрелец, ограбен от шанса да блесне на световния спортен форум. С този полет започва неговият нов шанс поне за още един изстрел, с който да се прочуе пред цял свят – и това е изстрелът, който ще произведе по време на връчването на Нобеловата награда за мир. В тайната и коварна мисия ще му асистират опитната стюардеса Виван, която е готова на всичко заради любовта, и наивната идеалистична Поли, която нищичко не подозира, допреди всичко да се обърка. Скъпата публика играе ролята на Страшния съд. Тежка роля.

Посланието

"Не е въпрос никога да не правим грешки. Въпросът е след това да ги осъзнаваме и да се опитваме повече да не ги допускаме и да бъдем по-добра версия на себе си“, споделя Иван Станчев.

Целия разговор с актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – сайт на спектакъла "Убийствен полет"
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система за визуална комуникация. Открояват се графични компоненти, логотипи, иконични и шрифтови..

публикувано на 07.07.22 в 11:55
Максима Боева

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт.  Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да..

публикувано на 07.07.22 в 09:50

Спомен на Мирослав Миндов – ямболският Бойчо Огнянов

На днешния 7 юли през 1924 г. в  Ямбол е роден Мирослав Миндов.  Той е първата звезда в българското кино. В края на 1952 г. на екран излиза "Под игото”, който е едва петият филм в одържавената през 1948 г. кинематография.  В него 27-годишният Мирослав Миндов има шанса да изиграе Бойчо Огнянов. Завършва Държавната театрална школа в класа на..

публикувано на 07.07.22 в 08:36
Очарованието на залива Болата, част от резерват Калиакра

"Най-красивите кътчета по Черноморието" в книга

Природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити плажове, където човекът все още не е успял да остави своята следа, познати и любими кътчета от друг ъгъл, 150 фотографии, които показват всичко това, и много подробна и полезна информация откриваме на страниците на "Най-красивите кътчета по..

публикувано на 07.07.22 в 08:15

"Времеви перспективи" – трайни ползи от връзката култура – публики

Интеркултура консулт е една от 35 организации – участници в структурирания диалог между културните сектори и Европейската комисия - Voices of Culture за 2021 - 2022.  Тази година на фокус бяха дигиталните аудитории и как културните организации могат да имат по-пълноценна връзка с тях. В резултат от диалога се родиха и насоки за работа с..

публикувано на 06.07.22 в 11:15