Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кого ще спаси и кого ще помилва публиката в "Убийствен полет“?

Актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев разказват в Нашият ден“ за комедийния пътуващ спектакъл "Убийствен полет – спектакъл с избори“, в който публиката е активен участник. Най-интересното е, че финалът на пиесата е с отворен край –  публиката поема ролята на Страшния съд и тя решава на кои от 7-те пасажери в самолета ще даде 5-те спасителни жилетки. На 23 май от 19.00 ч. в кино "Освобождение“, бул. "Мария Луиза" 106 в София само срещу 1 лев всеки от публиката, може да бъде част от Страшния съд и да нарисува с думи своя край на пиесата.

Спектакълът е режисьорски дебют на актьора Георги Къркеланов, а сценарият е театрален дебют за телевизионния сценарист Теньо Гогов. В "Убийствен полет“ участват Даяна Ханджиева, Тони Карабашев, Аделина Петрова, Иван Станчев, Станка Велинова, Васил Бовянски, Галина Бонева.

Проектът е осъществен по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" с финансовия принос на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и на Министерство на културата. Въздействието на спектакъла и новаторската му визия се гарантират от опита на едни от най-дейните културни предприемачи в Норвегия "Culture breaks borders" с партньорство със Сдружение "От сърце към сърце“, разказва Аделина Петрова

Историята 

Пътнически полет 876 София – Осло. Самолетът е с 2 салона – един за пътници и един за публика. Зрителите ще пътуват към норвежката столица заедно с журналистите Тони и Гергана, които крият нещо от вас. Властната дамата отдясно се казва Елегия, но ще я запомните като Маман, а до нея е нейният потиснат и копнеещ за еманципация син Косьо. Онзи със шапката е Димо – талантлив стрелец, ограбен от шанса да блесне на световния спортен форум. С този полет започва неговият нов шанс поне за още един изстрел, с който да се прочуе пред цял свят – и това е изстрелът, който ще произведе по време на връчването на Нобеловата награда за мир. В тайната и коварна мисия ще му асистират опитната стюардеса Виван, която е готова на всичко заради любовта, и наивната идеалистична Поли, която нищичко не подозира, допреди всичко да се обърка. Скъпата публика играе ролята на Страшния съд. Тежка роля.

Посланието

"Не е въпрос никога да не правим грешки. Въпросът е след това да ги осъзнаваме и да се опитваме повече да не ги допускаме и да бъдем по-добра версия на себе си“, споделя Иван Станчев.

Целия разговор с актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – сайт на спектакъла "Убийствен полет"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15