Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кого ще спаси и кого ще помилва публиката в "Убийствен полет“?

Актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев разказват в Нашият ден“ за комедийния пътуващ спектакъл "Убийствен полет – спектакъл с избори“, в който публиката е активен участник. Най-интересното е, че финалът на пиесата е с отворен край –  публиката поема ролята на Страшния съд и тя решава на кои от 7-те пасажери в самолета ще даде 5-те спасителни жилетки. На 23 май от 19.00 ч. в кино "Освобождение“, бул. "Мария Луиза" 106 в София само срещу 1 лев всеки от публиката, може да бъде част от Страшния съд и да нарисува с думи своя край на пиесата.

Спектакълът е режисьорски дебют на актьора Георги Къркеланов, а сценарият е театрален дебют за телевизионния сценарист Теньо Гогов. В "Убийствен полет“ участват Даяна Ханджиева, Тони Карабашев, Аделина Петрова, Иван Станчев, Станка Велинова, Васил Бовянски, Галина Бонева.

Проектът е осъществен по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" с финансовия принос на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и на Министерство на културата. Въздействието на спектакъла и новаторската му визия се гарантират от опита на едни от най-дейните културни предприемачи в Норвегия "Culture breaks borders" с партньорство със Сдружение "От сърце към сърце“, разказва Аделина Петрова

Историята 

Пътнически полет 876 София – Осло. Самолетът е с 2 салона – един за пътници и един за публика. Зрителите ще пътуват към норвежката столица заедно с журналистите Тони и Гергана, които крият нещо от вас. Властната дамата отдясно се казва Елегия, но ще я запомните като Маман, а до нея е нейният потиснат и копнеещ за еманципация син Косьо. Онзи със шапката е Димо – талантлив стрелец, ограбен от шанса да блесне на световния спортен форум. С този полет започва неговият нов шанс поне за още един изстрел, с който да се прочуе пред цял свят – и това е изстрелът, който ще произведе по време на връчването на Нобеловата награда за мир. В тайната и коварна мисия ще му асистират опитната стюардеса Виван, която е готова на всичко заради любовта, и наивната идеалистична Поли, която нищичко не подозира, допреди всичко да се обърка. Скъпата публика играе ролята на Страшния съд. Тежка роля.

Посланието

"Не е въпрос никога да не правим грешки. Въпросът е след това да ги осъзнаваме и да се опитваме повече да не ги допускаме и да бъдем по-добра версия на себе си“, споделя Иван Станчев.

Целия разговор с актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – сайт на спектакъла "Убийствен полет"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40