Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 25-ото издание на Габровското биенале

Снимка: @GabrovoBiennial

За 25-а поредна година Габровското биенале на хумора и сатирата задава важен социален въпрос. Мотото му тази година е "Икономия на средствата". Солидарността между хората не е достатъчна. Необходима е солидарност между човеците и не-човеците. И може би е крайно време да разберем дали растенията се смеят и какви шеги разказват облаците. Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и от курирана изложба, която за 25-ото издание бе поверена на художника Олаф Вестфален, разказа Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово:

"Мотото означава промяна към грижа и поддръжка, вглеждане в обществото, но и поглед към изкуството, неговите начини на производство и изразни средства, където краткото, икономичното и простото са част от поднасянето на поантата. Надявам се, че хората вече се замислят за въпросите за екологичната употреба."


В рамките на изданието Олаф Вестфален представя и изложба – "Въведение към Тренинг за чувствителност". Експозицията се фокусира върху основните социални нагласи, които могат да бъдат толкова голяма част от проблема, колкото и това, което изгаряме, какво ядем или кого караме да върши мръсната ни работа. Олаф Вестфален е "художник, който винаги работи с хумор, ала рядко се спира пред забавното." Концептуалните му произведения често приемат формата на игри, забавление или карикатури, целящи да изложат на показ културните "слепи места" на съвременното общество. Той играе от двете страни на високото и ниското, произвеждайки масмедийна комедия и карикатури. Освен като художник, Вестфален има богат опит и като куратор.

"Тревога за климата" се нарежда сред десетте най-употребявани думи за 2021 г. Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, е въпрос, който задава Биеналето и това е социалната му мисия тази година. Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство. В приоритетите на Биеналето са и осъзнаването на социалната дисфория. Тази вечер в програмата е предвидена лекция на тема Климатични кризи: изкуство и активизъм с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Биеналето ще продължи с програма до 30 септември.

Снимки: ФС на Биенале на хумора и сатирата

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51