Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съюзът на народните читалища издаде "Алманах 165"

Снимка: unionchitalishta.eu

Излезе внушителен луксозен алманах за поезия, проза и изкуство, чието заглавие кореспондира с 165-годишнината на общонародното читалищно дело в България (1856-2021). "Артефир" го представи на слушателите на 24 май.

Алманахът, издаден под редакцията на Анита Тарасевич, е вдъхновен от проекта "Национален преглед на литературните клубове". Този проект тепърва ще се развива и ще донесе нови успехи на своите участници. Между тях има завършени поети и писатели, нищо, че се водят "любители" – каза за "Артефир" д-р Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища.

Д-р Николай Дойнов
Неотдавна той представи  и друг обещаващ проект – Общество "За свободни сцени", създадено в структурата на Съюза на народните читалища, което вече търси възможности за европейско финансиране. Очаква се сериозен интерес към инициативата, заради голямата обществена необходимост за разпространение на културните изяви в малките населени места и общини.

Снимки: unionchitalishta.eu, БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Борисов Иванов

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите..

публикувано на 11.12.23 в 18:00

В огледалото на Рембранд

Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия УниАрт на НБУ поставя началото на един голям проект, посветен на гениалния нидерландски художник, който ще продължи до края на месец януари. Идеята е на Център "Българо-Европейски културни диалози", галерия УниАрт на НБУ и с участието на Фондация "Моят музей". Изложбата, която се открива 12 декември и..

публикувано на 11.12.23 в 16:34
Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на " Terra култура" разказва Михаела Колева , която и и музикален редактор в БНР. Тя стана носител на първа награда в категория..

публикувано на 11.12.23 в 14:05

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на Фестивала за млади циркови таланти в Рим

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на втория Фестивал за млади циркови таланти в Рим.  Това съобщение  пристигна от екипа на "Цирк Балкански". Д-р Ален Фрер, артистичен консултант на принцеса Стефани и член на Организационния комитет на Световния цирков фестивал в Монте Карло, и сеньора Лиана Орфей, член на журито, обществена..

публикувано на 11.12.23 в 12:45

Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното

Преди 20 години на 8 декември от този свят отпътува актьорът, режисьор и мъдрец Николай Бинев . През 2006 г. Младежкият театър приема името на актьора, защото той е силно свързан с историята на младежката сцена театрални дейци. Спомняме си за него с един хирургичен разрез на времето и театъра в един запис от интервю на актьора, съхранено в..

публикувано на 11.12.23 в 11:10