Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

Снимка: facebook/fondationstnicolay

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас.

Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление, е години наред и в социалната сфера, където всеки момент ще се осъществят едни прекрасни реформи и нещата ще потръгнат.

До идването на този "всеки момент“ голяма част от добрите практики във връзка с  хората в неравностойно положение и хората с увреждания се осъществяват от неправителствения сектор, където има и много доброволци.

Обобщената представа на много българи за тези НПО-та като за хора, които се мотаят насам-натам, а разни глупави спонсори от чужбина им плащат за това, не отговаря на реалността. Много от тях се трудят усилено, срещу ниско или никакво възнаграждение, а двигател на тези усилия е усещането за кауза, което имат

Една фондация в Добрич прави това вече четвърт век. За нея, за социалното предприятие "Чудната градина", което оцелява вече три години, развива се и отвоюва от хаоса и пущинака нови пространства, разказва в “Нашият ден“ Мария Методиева, управител на градината.

"Чудната градина", въпреки приказното си име, е съвсем реално място в Добрич. Това е първото в града социално предприятие с такива мащаби – 22 души с увреждания отглеждат цветя и зеленчуци и сами продават продукцията си на пазара.

Създадено е преди година от Фондация "Свети Николай Чудотворец, която вече две десетилетия подкрепя хора с интелектуални затруднения.

Социалното предприятие се намира в сърцето на Добрич и разполага с пет оранжерии. Преди това мястото е било необработваема площ и младежите са изринали тонове боклуци, за да превърнат едно неприятно място в своя градина. А човекът зад всички усилия е именно Мария Методиева, която показва, че всеки човек може да води достоен живот, ако получи необходимата подкрепа. Сега тя ръководи цялата дейност с помощта на д-р Хасан Ефраимов. Тя е филолог и експерт по социални проблеми, той – лекар и писател. И двамата са далече от земеделието, но вече са го превърнали в свое занятие.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/fondationstnicolay
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Кьосев: За хората и капитала

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като..

публикувано на 05.07.22 в 14:50

"Джулай" за бургаските пеликани

Ако има нещо в световната история, което е абсолютно безспорно, че е 100% българско дело, то това е честването на 1 юли и празникът, наречен "Джулай"! Ще научите куп подробности относно началото, а и нашите лични спомени за събитието. А две дами от Бургас, Радостина Ценова и Борислава Симова, ще ви разкажат за инициативата "Пеликани канят",..

публикувано на 05.07.22 в 10:05

Без път до дома – немислим, но възможен казус

Борис  Махлелиев е  наш съграждани, който беше напът да остане без път до дома си. Дом, който семейството му обитава повече от 50 години. Уведомили го, че са се появили нови собственици на съседния парцел, а старият път ненадейно се оказал част от този парцел.  До неотдавна мястото е било гора, но боровете изчезнали. За да запази пътя до дома..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

Спомен за Николай Бинев

Николай Димитров Бинев  е български театрален  киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София. През 1958 г. завършва  ВИТИЗ  в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей..

публикувано на 05.07.22 в 08:49