Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обща изложба на артистичното семейство Силвана и Иво Тодорови в галерия "Сердика"

"Фотони в цвят“ е симбиоза между живопис и светлина. Акрилните платна на Силвана Тодорова носят щастие, уют и вълшебство, а светлинните инсталации на Иво Тодоров от осветителни тела и стари предмети, са необичайни и магични, напомняйки ни за изчезнали светове и непреходността на времето. Тя е ученичка на художника Димчо Павлов – Джиджо, нейни картини са притежание на колекционери в България, САЩ, Германия, Белгия, Гърция и други. Той пък е възпитаник на Техническия университет в София и на Стопанската академия в Свищов, но от години се занимава с изкуство. Многобройни са изложбите на Силвана и Иво в Пловдив и в София.

От 26 май до 17 юни в галерия "Сердика" на Женския пазар в София можете да разгледате изложбата на Силвана и Иво Тодорови.

Рисуването за Силвана е тайнство, а за изложбата "Фотони в цвят“ тя споделя:

"Тази изложба е различна от останалите ни изложба и то благодарение на съпруга ми Иво Тодоров с неговите светлинни инсталация, които бух нарекла светлинни скулптури. За тях той използва най-различни стари джаджи: непотребни радиоапарати, часовници, глобуси, грамофони, музикални инструменти – цигулки, тромпети. Там, където е изгаснал животът, той създава нов. Съпругът ми е ценител и търсач на съкровища, които другите смятат за боклуци, за него старите вещи са ценни, той колекционира и специални лампи. Всеки човек който обича стария свят, който го връща в детството, ще оцени неговите инсталации.

А аз в моите картини създавам една абстрактна алюзия с ухание на щастие и на вълшебство. Искам хората, които ги гледат да усещат това вълшебство и всяка сутрин като станат, да си казват: "Днес ми предстои най-вълшебният ден“."

Картините на Силвана Тодорова са в меки, пастелни тонове и освен тайнство и щастие, носят усещане за уют и спокойствие.

Според художничката "лудостта“ на всеки от двамата ги събира с Иво и им помага в общия им семеен и творчески път, който продължава вече повече от 30 години.

Чуйте повече от интервюто на Ася Чанева със Силвана Тодорова в звуковия файл:


Снимки – Силвана Тодорова

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философ ли е Фройд

Философ ли е Фройд? На този и на още въпроси се опитва да отговори събитието от поредицата "Философски вечери" в Гьоте-институт. "Защо се питаме философ ли е Фройд: само към него ли насочваме погледа, или пробваме да поставим на изпитание дефиницията/дефинициите на „философ“? Преобладаващо в буквалния или в метафоричния регистър ще говорим? Забележителен..

публикувано на 07.07.22 в 15:15

Студенти откриват лицата зад превода

Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Лицата зад превода" е седмото поред, създадено от дисциплината "Учебно издателство – майсторски клас" с преподавател д-р Георги Александров. Всички текстове в сборника са написани от студенти от втори курс на специалността "Книгоиздаване". Те са осъществили и..

публикувано на 07.07.22 в 14:28
Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система за визуална комуникация. Открояват се графични компоненти, логотипи, иконични и шрифтови..

публикувано на 07.07.22 в 11:55
Максима Боева

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт.  Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да..

публикувано на 07.07.22 в 09:50

Спомен на Мирослав Миндов – ямболският Бойчо Огнянов

На днешния 7 юли през 1924 г. в  Ямбол е роден Мирослав Миндов.  Той е първата звезда в българското кино. В края на 1952 г. на екран излиза "Под игото”, който е едва петият филм в одържавената през 1948 г. кинематография.  В него 27-годишният Мирослав Миндов има шанса да изиграе Бойчо Огнянов. Завършва Държавната театрална школа в класа на..

публикувано на 07.07.22 в 08:36