Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев:

1500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства – искането ни е навреме и намясто

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, съобщи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев. Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1500 лева.

“Това не е искане от вчера и днес, то е от 30 години. Още преди 30 години искахме актуализирани заплати. В момента цифрата е 1500 лева, защото стандартът на живот се промени в последните 30 години“. Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, и допълни:

“Никой не очакваше такава убийствена инфлация, никой не очакваше, че ще има война, никой не очакваше, че ще има такива цени на газа и такова увеличение от топлофикациите. При заплата от 900 лева – как си представяте, че при 330% увеличение на парно и топла вода, колегите ще могат да се справят. А искаме да имаме семейство и в тази държава да има млади хора – как да стане това?! Искането ни е абсолютно навреме и намясто.“

Проблемът с театралните сгради не е от 30, а от последните 70 години. Те не са нито ремонтирани, нито реновирани. Публиката влиза в стари сгради със стари столове, със стари мокети по земята, с прах. Голяма част от театралните сгради не са и пожарно осъвременени“, посочва още той. Според него хората, които управляват държавата, не виждат проблемите.

Срещата с министъра на културата

“Срещата протече много приятно, говори се с много добър тон. Обясних му всичко, което обяснявам и тук. Той ми каза: “Да, съгласен съм“. Съгласи се с всичко, което му казах, но какво от това, че се е съгласил, от тук нататък трябват действия. Той трябва да проведе своите разговори с министъра на финансите и с министър-председателя, който го е издигнал, след което трябва да се стигне до консенсус, че ще се отделят средства от държавния бюджет за Министерството на културата, които през формата “субсидия“ да стигнат до колегите ни в театрите“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

“В нашата държава се харчат и крадат достатъчно пари за какво ли не, ако сумираме това, което е необходимо за оправяне на бюджетите на всички театри, както държавните, така и общинските, тя ще бъде просто смешно на фона на всичко онова, което се случва в България“, казва в “Нашият ден“ Димитър Кабаков, бивш директор на театъра в Казанлък по настоящем директор в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен.

Проблемът според него е, че “държавата не желае култура и образование, защото те са вредни за нея. Те възпитават хората в мислене.“

“Заплатите са един от проблемите, другият проблем е издържането на сградите на театрите. Да видим колко сгради в областните центрове от десетилетия седят затворени от октомври до април, май, защото тяхното отопление е невъзможно. Да си припомним в какво състояние са тези сгради. Тук става въпрос за това – ще ги има ли театрите?! Театърът в едни град, като Асеновград, Казанлък и Дупница, където са общински театри, които са извън областите, те са културният център на града.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30