Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT". Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация на федералните асоциации, Международният съюз на нотариусите, Испанският генерален съвет на нотариусите, Генералният съвет на испанските адвокати. Проектът е финансиран по Програма Правосъдие на ЕС. БНР и предаването "Законът и Темида" са медиен партньор на проекта.

Гости в изнесеното студио в НС на "Законът и Темида" са адв. Елка Пороминска, организатор на събитието и председател на Асоциацията за жените адвокати, адв. Мария Ганчева от Миланската адвокатска колегия и адв. Паоло Лесио от Миланската адвокатска колегия. 

Изключително високо ниво показа обучителният семинар още в първия ден, ниво, каквото показаха и италианските колеги в Сената на Рим. 

адв. Паоло Лесио, адв. Мария Ганчева, адв. Елка Пороминска и Анелия Торошанова (от дясно наляво)Адв. Елка Пороминска: "Вчерашният ден беше натоварен не само заради темата, а и заради това, че трябваше в един кратък период ние да представим няколко различни гледни точки и важна тема, представена от съдия Марияна Кънчева, съдия в Общия съд на ЕС, с нейния встъпителен доклад, който даде рамката на събитието. Темата на доклада беше борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в правния ред на ЕС. Освен това съдия Марияна Кънчева даде и много решения на Европейския съд, които са във връзка с прилагането на тази правна рамка – ценна информация от първа ръка. Трябва да се отбележи и участието на проф. д-р Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН, която даде гледната точка на научните работници по темата, както и високото ниво на панелистите на проекта – доц. д-р Тодор Коларов от НБУ и д-р Гергана Йорданова."

Адв. Паоло Лесио: "Известен факт е, че в Италия имаме проблем с организираната престъпност. Адвокатите са винаги тясно свързани с предотвратяването на този феномен. Първото предизвикателството е да се създадат предпоставките, така че да сме ефективни в индивидуализирането и сигнализирането на факти по изпирането на пари. Второто предизвикателство е да успеем да адаптираме, да приложим тези норми/средства към новите реалности, както е в случая с криптовалутите. 

Да се знае точно в каква степен и доколко тези феномени са свързани с политиката е много трудно. Не защото няма прозрачност, норми или желание това да се случи. Но най-вече защото тази дейност (прането на пари – бел.ред.) се ръководи от интелигентни хора, които имат умението, знанието и способностите да ръководят нещата така, че да успяват. Политиците винаги остават скрити... Това е същината на този проблем. 

Първата мярка против изпирането на пари е това, което произлиза и от европейските законодателни норми, е всъщност е контрол на входа – откъде идват средствата и къде отиват? Тези, които са на първа линия – финансови институции, застрахователни компании – са най-ангажираните в мерките срещу изпирането на пари. Другата мярка е, че държавата контролира лицата, служителите, които контролират тези институции. Т.е. контрол от всички посоки. Институциите контролират тези, които внасят финансовите средства, а държавата пък контролира тези, които контролират този процес.

Нашият закон индиректно помага да правим някои проверки. В Италия дружествата, всички търговци, всички професионалисти имат задължение да имат електронен подпис и сертифицирана електронна поща. И когато се издава електронен подпис, това е вече процес на идентификация на съответния професионалист. Това страшно ни помага. Хартиените документи са много по-лесно манипулируеми и когато се използват, възниква съмнение.

Има нужда от Единен европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Създаването на един централен орган, който да подпомогне тази система да бъде по-стабилна, по-здрава в предотвратяването, би била от полза. Синхронизацията на дейността между различните национални системи, вкл. и при системите за защита на личните данни, би доказала, че това работи."

Както подчерта и адв. Елка Пороминска, "Такъв общ нов орган на ЕС е абсолютно необходим. Това е една от целите на настоящия проект. Той ще завърши със съответни законодателни предложения, едно от които е създаването на такъв общ орган на ЕС, който трябва да заработи от 2024 г."

Адв. Мария Ганчева: "Целта на проекта и всичките обучения е да се синхронизира работата и изискванията както към нас, адвокатите, така и към нотариусите и към всички юридически професии на европейско ниво. Много проблеми възникват заради различните правила в европейските държави и това затруднява нашата работа и тази на нашите клиенти."

Чуйте цялата дискусия от звуковия файл.

Снимки – Европейски проект "LIGHT", БНР

На 3 юни предаването "Законът и Темида" чества своята 10-годишнина.
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Скринингът е най-важният елемент на профилактиката на туберколозата

Седмицата на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза започна от началото на седмицата в Белодробната болница в Бургас . Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември  2023  г. включително .  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за контрол на..

публикувано на 06.12.23 в 16:10

Именикът Ники Илиев: Името е важно, но по-важни са действията на човек

На днешния Никулден гост в студиото на "Нашият ден" беше актьорът и режисьор Ники Илиев. Той е човек, който съчетава в себе си името, щастието, киното и философията, като ги превръща в изкуство. Името, както казва Ники Илиев, не би трябвало да прави човека по-специален...

обновено на 06.12.23 в 16:04
Александър Александров

Философия на дървото и всичко останало

В свят, в който дигиталното все повече овладява света ни и усещането ни за него, докосването до материята на дървото можем да сравним с магия. Магията прави Александър Александров щастлив, работата с дървото – също. Александър учи дизайн на компютърни игри във Великобритания, а днес съчетава работата си в дигиталната индустрия с дърводелството...

публикувано на 06.12.23 в 15:15
Проф. д-р Бойчо Ланджов, МУ- София

Кой ще бъде следващият ректор на МУ - София?

Професорът в Катедрата по анатомия на Медицинския университет в София Бойчо Ланджов е единственият кандидат за ректор на най-старото и престижно висше медицинско учебно заведение у нас.  Кандидатурата му ще бъде гласувана на Общо отчетно-изборно събрание на висшето учебно заведение за довършване на мандат 2020-2024. Това се налага, тъй като..

публикувано на 06.12.23 в 15:05

Никулден: Какво ни препоръчва Иван Звездев?

Шеф готвач Иван Звездев се включи директно от Бургас и сподели някои вкусни и лесни рецепти за Никулденската трапеза по време на участието си в предаването "Нашият ден". Тази традиционна трапеза, честваща свети Николай, покровител на моряците и риболовците, е момент за семейно събиране и наслаждаване на вкусни ястия. Един от най-лесните..

обновено на 06.12.23 в 13:37