Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT". Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация на федералните асоциации, Международният съюз на нотариусите, Испанският генерален съвет на нотариусите, Генералният съвет на испанските адвокати. Проектът е финансиран по Програма Правосъдие на ЕС. БНР и предаването "Законът и Темида" са медиен партньор на проекта.

Гости в изнесеното студио в НС на "Законът и Темида" са адв. Елка Пороминска, организатор на събитието и председател на Асоциацията за жените адвокати, адв. Мария Ганчева от Миланската адвокатска колегия и адв. Паоло Лесио от Миланската адвокатска колегия. 

Изключително високо ниво показа обучителният семинар още в първия ден, ниво, каквото показаха и италианските колеги в Сената на Рим. 

адв. Паоло Лесио, адв. Мария Ганчева, адв. Елка Пороминска и Анелия Торошанова (от дясно наляво)Адв. Елка Пороминска: "Вчерашният ден беше натоварен не само заради темата, а и заради това, че трябваше в един кратък период ние да представим няколко различни гледни точки и важна тема, представена от съдия Марияна Кънчева, съдия в Общия съд на ЕС, с нейния встъпителен доклад, който даде рамката на събитието. Темата на доклада беше борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в правния ред на ЕС. Освен това съдия Марияна Кънчева даде и много решения на Европейския съд, които са във връзка с прилагането на тази правна рамка – ценна информация от първа ръка. Трябва да се отбележи и участието на проф. д-р Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН, която даде гледната точка на научните работници по темата, както и високото ниво на панелистите на проекта – доц. д-р Тодор Коларов от НБУ и д-р Гергана Йорданова."

Адв. Паоло Лесио: "Известен факт е, че в Италия имаме проблем с организираната престъпност. Адвокатите са винаги тясно свързани с предотвратяването на този феномен. Първото предизвикателството е да се създадат предпоставките, така че да сме ефективни в индивидуализирането и сигнализирането на факти по изпирането на пари. Второто предизвикателство е да успеем да адаптираме, да приложим тези норми/средства към новите реалности, както е в случая с криптовалутите. 

Да се знае точно в каква степен и доколко тези феномени са свързани с политиката е много трудно. Не защото няма прозрачност, норми или желание това да се случи. Но най-вече защото тази дейност (прането на пари – бел.ред.) се ръководи от интелигентни хора, които имат умението, знанието и способностите да ръководят нещата така, че да успяват. Политиците винаги остават скрити... Това е същината на този проблем. 

Първата мярка против изпирането на пари е това, което произлиза и от европейските законодателни норми, е всъщност е контрол на входа – откъде идват средствата и къде отиват? Тези, които са на първа линия – финансови институции, застрахователни компании – са най-ангажираните в мерките срещу изпирането на пари. Другата мярка е, че държавата контролира лицата, служителите, които контролират тези институции. Т.е. контрол от всички посоки. Институциите контролират тези, които внасят финансовите средства, а държавата пък контролира тези, които контролират този процес.

Нашият закон индиректно помага да правим някои проверки. В Италия дружествата, всички търговци, всички професионалисти имат задължение да имат електронен подпис и сертифицирана електронна поща. И когато се издава електронен подпис, това е вече процес на идентификация на съответния професионалист. Това страшно ни помага. Хартиените документи са много по-лесно манипулируеми и когато се използват, възниква съмнение.

Има нужда от Единен европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Създаването на един централен орган, който да подпомогне тази система да бъде по-стабилна, по-здрава в предотвратяването, би била от полза. Синхронизацията на дейността между различните национални системи, вкл. и при системите за защита на личните данни, би доказала, че това работи."

Както подчерта и адв. Елка Пороминска, "Такъв общ нов орган на ЕС е абсолютно необходим. Това е една от целите на настоящия проект. Той ще завърши със съответни законодателни предложения, едно от които е създаването на такъв общ орган на ЕС, който трябва да заработи от 2024 г."

Адв. Мария Ганчева: "Целта на проекта и всичките обучения е да се синхронизира работата и изискванията както към нас, адвокатите, така и към нотариусите и към всички юридически професии на европейско ниво. Много проблеми възникват заради различните правила в европейските държави и това затруднява нашата работа и тази на нашите клиенти."

Чуйте цялата дискусия от звуковия файл.

Снимки – Европейски проект "LIGHT", БНР

На 3 юни предаването "Законът и Темида" чества своята 10-годишнина.
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22