Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождавам ви от свободата

Паметникът на Царя Освободител в София
Снимка: БГНЕС

Думата "Освобождение" е избрана за център на неделната дискусия в предаването "Гласът на времето“. Този обтекаем термин създава повод за много двусмислици. "Освободен сте от еди-кога си“ – казва шефът на уволнявания работник. "Трудът освобождава“ – пише на вратата на концлагера. Аз освобождавам Европа, казваше Наполеон, казваше и Хитлер, казват и много други завоеватели. Днес руската армия твърди, че "освобождава“ Украйна от нацизма. Украинците твърдят, че всъщност ги "освобождават“ от жилищата и живота им. От друга страна, ние имаме паметник на Цар Освободител и се радваме, че сме освободени. Но "Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.“ – пророкува Джордж Оруел в култовия си роман. "1984".

За освобождението като термин – в исторически, философски и културологичен план, както и за друга лукава терминология – разговоря с професор Александър Кьосев от СУ "Св. Кл. Охридски", с философа проф. Стилиян Йотов също от СУ, и с историка Александър Стоянов от Института за история при БАН. 

Професор Александър Кьосев е убеден, че либералната демокрация няма достойна алтернатива, но и тя е подвластна на своите утопии. Професор Йотов твърди, че философски погледнато, освобождението е постоянен процес и следва да се откажеш от египетската робска хранилка, за да извървиш през пустинята и нищетата пътя към свободата. Александър Стоянов прави исторически ракурси, в които показва, че завоевателят винаги е търсил благовидната реторика за своите далеч неблаговидни цели.

Чуйте предаването от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55