Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Курков – най-големият украински романист и борбата за страната му

Андрей Курков
Снимка: Уикипедия

Сутринта на 25 февруари, ден след като руските бомби започват да падат върху страната му, Андрей Курков, най-известният жив украински писател, получава телефонно обаждане в дома си близо до площад "Независимост“ в центъра на Киев.

Обаждането е от стар приятел, бизнесмен с близки връзки в правителството, който току-що се е сдобил с поверителна информация: Курков, дългогодишен критик на Владимир Путин, е включен в списък на "проукраински активисти“, изготвен от Кремъл, чиито сили могат да превземат столицата за броени дни. Той трябва да се измъкне колкото се може по-скоро.

Случва се така, че точно в този момент Курков работи върху роман за едно по-ранно руско нахлуване, т.нар. съветско-украинска война от 1917-21 г., в която украинските националисти, подпомагани от различни западни сили, за първи път в историята си създават независима република – само за да я видят бързо погълната от новата комунистическа империя, която се издига на изток.

Днес, сто години по-късно, когато Украйна отново е обсадена, Курков е принуден да изостави кашоните си с ценни документи в Киев. Заедно със съпругата си Елизабет Шарп, английска емигрантка, която живее в Украйна от брака им през 1988 г., те са имали време само колкото да съберат някои неща от първа необходимост (храна, лаптопи, зарядни устройства), преди да натоварят колата и да се отправят към Лазаривка, село на 60 мили на запад, където притежават селска къща.

“Андрей Курков в голяма степен е вече международна фигура. Човек, когото четат и чието мнение се следи, зачита и уважава, предимно на Запад“, казва в “Нашият ден“ журналистът Златко Енев, създател на електронното издание “Либерален преглед“ и пояснява: 

“Курков е стар неприятел на руско-съветския режим, на руските елити и лично на Владимир Путин. Поне няколко от неговите книги са забранени в Русия, не се издават и не се четат.

Курков започва кариерата си в началото на 90-те години по много интересен начин. Пише първата си книга много бързо, изведнъж се оказва, че няма възможност за издаване. Той я издава със собствени средства. Започва да я продава буквално на улицата. Книгата се разпродава в тираж 25 000. От там започва победният му ход. Курков е не само украински, той е и руски писател. До момента е написал около 24 романа, повечето, от които са издържани в един остър и хаплив стил“. 

Степан Бандера

“В момента, в който самият Хитлер осъзнава, че Бандера съвсем не човекът, който ще се съгласи да бъде маша в нечии ръце, той е хвърлен в затвора и умира. Един нацист, убит от нацистите, не е точно представата ни за някакъв идеологизиран нацист. Но при всички случаи руснаците раздухват тази история много сериозно, използват я като основен аргумент за това, че всички украински националисти са нацисти. Нещо, което няма как да бъде прието сериозно извън рамките на една мощна пропагандна кампания, която вътре в Русия почти не среща никаква позиция и не се подлага на въпроси.

Повечето руснаци, доколкото може да се разбере от техните средства за масова информация, приемат тази теза без никакви уговорки.

Курков е човек, който се бори срещу всички тези неща по много и различни начини. Почти не минава ден, в който да няма негова статия или радиопредаване, или телевизионно участие в някоя от западните медии, в които той непрекъснато защитава украинската страна. При него е интересно да се знае, че той е изключителен полиглот. Говори свободно минимум шест чужди езика, а се твърди, че се справя с тринадесет“, разказа още Златко Енев.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл, излъчен на 2 юни. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45