Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов орган на ЕС срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма – регламент

Проблемът с престъплението изпиране на пари и международен проблем. Регламентът за създаване на нов орган на ЕС за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма трябва да заработи през 2024 г.

Новият регламент, относно предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, съдържа пряко приложими правила, включително в областта на комплексната проверка на клиентите и информацията за крайните действителни собственици. 

Ето как коментира темата доц. д-р Тодор Коларов, ръководител на Департамент "Национална и международна сигурност, НБУ.

"Има интернационализация на уредбата в сферата на противодействието на изпирането на пари и спирането на финансирането на тероризма. Законодателството, което се приема и в България, отговаря на стандартите, поставени в международен аспект. Основополагащият инструмент – това са препоръките на Financial Action Task Force (FATF), които на практика на годишна база актуализират своите препоръки. На тяхна база стъпва както международното законодателство в глобален аспект, така и законодателната уредба в ЕС."

В контекста на новия пакет от законодателни промени д-р Гергана Йорданова от НБУ допълва:

"Когато през юли 2021 г. ЕК предложи този пакет от 4 промени, този пакет не отчиташе тогава ситуацията с Украйна. Но сега реално новият пакет ще претърпи промени в контекста на санкционните режими и новото санкционно законодателство спрямо Русия. Така че вече имаме смесване не само на законодателство, свързано с противодействието на изпирането на пари, но и общо единно законодателство, свързано с обявяването на санкции срещу Русия и Беларус."

Чуйте дискусията от звуковия файл.

На 3 юни преди 10 години в ефира на обществената медия с най-високо обществено доверие стартира предаването на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида“.

През цялото време това предаване работи със страхотния екип от консулт