Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов орган на ЕС срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма – регламент

Проблемът с престъплението изпиране на пари и международен проблем. Регламентът за създаване на нов орган на ЕС за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма трябва да заработи през 2024 г.

Новият регламент, относно предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, съдържа пряко приложими правила, включително в областта на комплексната проверка на клиентите и информацията за крайните действителни собственици. 

Ето как коментира темата доц. д-р Тодор Коларов, ръководител на Департамент "Национална и международна сигурност, НБУ.

"Има интернационализация на уредбата в сферата на противодействието на изпирането на пари и спирането на финансирането на тероризма. Законодателството, което се приема и в България, отговаря на стандартите, поставени в международен аспект. Основополагащият инструмент – това са препоръките на Financial Action Task Force (FATF), които на практика на годишна база актуализират своите препоръки. На тяхна база стъпва както международното законодателство в глобален аспект, така и законодателната уредба в ЕС."

В контекста на новия пакет от законодателни промени д-р Гергана Йорданова от НБУ допълва:

"Когато през юли 2021 г. ЕК предложи този пакет от 4 промени, този пакет не отчиташе тогава ситуацията с Украйна. Но сега реално новият пакет ще претърпи промени в контекста на санкционните режими и новото санкционно законодателство спрямо Русия. Така че вече имаме смесване не само на законодателство, свързано с противодействието на изпирането на пари, но и общо единно законодателство, свързано с обявяването на санкции срещу Русия и Беларус."

Чуйте дискусията от звуковия файл.

На 3 юни преди 10 години в ефира на обществената медия с най-високо обществено доверие стартира предаването на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида“.

През цялото време това предаване работи със страхотния екип от консултанти на предаването: адв. Захари Генов – бивш прокурор, нотариус Камен Каменов, експрокурор Любомир Новиков, адв. Пламен Димитров, адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати, адв. Мария Ганчева – Миланска адвокатска колегия, проф. Момяна Гунева – един от водещите експерти по наказателно право в България, проф. Таня Йосифова, д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, доц. Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация, проф. Ирена Илиева – директор на Института за държавата и правото към БАН, председател на бюджетния комитет на Агенцията за основните права на ЕС, адв. Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, адв. Илияна Власакиду – Гърция, Дима Александрова – адвокат и медиатор, адв. Мария Русева и адв. Светлина Йолчева, Ясен Танев – експерт по киберсигурност. На всички "Законът и Темида“ благодари за професионализма и всеотдайността.


Снимки – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50