Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спечелете два двойни билета за Форума на Рацио

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park и обещава цял ден невероятни научни факти и впечатляващи иновации, представени на човешки език.

Ще се срещнете с различни примери за невероятна наука, да отскочите до повърхността на Марс и да чуете повече за слонски хоботи и човешки мигли.

Ще има демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади.

Презентациите ва международните лектори ще са на английски език, като на този етап не се предвижда превод.

Един от гост-лекторите е знаменитият доктор Дейвид Ху, носител на две анти-Нобел или Шнобел награди. Това са отличията, давани за странни открития, които "първо карат хората да се смеят, а после да се замислят".

Във връзка с програмата на доктор Ху е и въпросът ни към вас:

КОЙ БОЗАЙНИК Е ИЗВЕСТЕН С КУБИЧНИТЕ СИ ИЗПРАЖНЕНИЯ?

Отговорите изпращайте на адрес: vasilena.mircheva@bnr.bg, а имената на печелившите ще изтеглим в предаването "Лабиринти на познанието" в четвъртък от 15,10 ч., когато ще чуете и разговор с доктор Ху.

Д-р Дейвид Ху е машинен инженер, биолог и физик. Той изучава взаимодействията между животните и водата. Открива как точно кучетата се изтръскват от вода, как насекомите ходят по повърхността ѝ и как миглите предпазват очите ни от изсушаване. Изучавал е математика и машинно инженерство в M.I.T. и сега преподава машинно инженерство и биология, доцент е по физика в Техническия университет на Джорджия. Печелил е наградата за млади учени на Националната научна фондация, наградата Ig Nobel за физика, Pineapple Science Prize (еквивалентът на Ig Nobel в Китай), както и наградата за научна комуникация на Американския физичен институт за книгата си "How to walk on water and climb up walls“.

Форумът Ratio
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25