Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Хамбург – зелената столица на Европа

Снимка: Elbphilharmonie - Hamburg

Книгата "Антология на миражите" представя 50 чудеса на света и прочути забележителности, описани от български журналисти пътешественици. В "Нашият ден" Нейка Кръстева разказва своята история за немската "врата към света“ – прекрасния Хамбург. 

"За разлика от другите съавтори в книгата, аз не съм чак такъв голям пътешественик. Но от опит зная, че човек може да пътува във времето, чрез книгите. С "Антология на миражите“ можете да обиколите света, както си лежите на дивана вкъщи или на плажа. Да научите много неща. Тази книга, освен че е великолепна, може и да служи като учебник как се прави туризъм и как се опазва културно-историческото  наследство“, споделя журналистката.

Какво трябва да се види в Хамбург?

Хамбург е вторият по големина град в Германия. Той е медиен, търговски и индустриален център и е "врата към света“ заради огромното си пристанище, което е първото по големина в Германия и трето в Европа.

Градът има повече мостове от Венеция и Амстердам, взети заедно. Общият им брой е около 2500. Това е най-зеленият град в Германия и се счита за германската столица на мюзикълите. Още нещо любопитно, което си заслужава да се спомене, е, че Хамбург притежава собствен остров в Северно море, макар да се намира на около 100 км от града. Още през 1299 г. идеята  е била да предпази река Елба от пиратите. До днес островът се смята за част от Хамбург. 

Разходка из Хафен сити е сред задължителните неща. От огромна площ със стари складове, е превърнат в съвременно развита градска зона с офиси, хотели и жилищни сгради. Наричат града "зелената столица на Европа", защото тук се намира най-големият парк в Германия.

"Не стига дори и седмица на човек да разгледа всичко. Още по-малко да опознае хората, защото хората правят мястото. Първото нещо, което трябва да се види в Хамбург, е Филхармонията на Елба. Тази сграда е тържеството на човешкия гений. Строиха я повече от 10 години, с много скандали, много разправии. Цената от 77 млн. евро през 2003 г., накрая стигна 780 мил. евро, но сградата е невероятна. Много трудно се намират билети за голямата концертна зала, която също е уникална. Но може да се влиза и да се разглежда. Има открита тераса около цялата сграда", разказва още тя.

Нейка Кръстева
Известната българска журналистка Нейка Кръстева 
е работила като репортер, редактор и специален кореспондент в някои от най-големите за своето време вестници в България като "Вечерни новини”, "Отечествен фронт”, "168 часа”, "Стандарт”.

Била е главен редактор на седмичника "Политика” и е ръководила англоезичното издание "Europost”. Автор е на десетки журналистически разследвания, интервюта и коментари по актуални теми, както и на документалния филм "Дългият коридор” (Lifelong Corridor), който е за нелеката съдба на жените с рак на гърдата. "Присъдата” е нейната първа самостоятелна книга, която разказва историята на пациент с МС.

Пълния разговор с Нейка Кръстева можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: БНР, Elbphilharmonie - Hamburg
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17