Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

32 години от най-големия митинг в България, събрал 1 млн. души

Снимка: БНР, архив

Навършват се 32 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на Орлов мост и е събрал 1 млн. българи.

На 7 юни преди 32 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството между Орлов мост и голяма част от тогавашния булевард "Ленин“ – сегашния булевард "Цариградско шосе“.

Емблематичният митинг е продължил повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България –  покойният вече д-р Желю Желев, а сред музикантите са "Щурците", Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Стефан Тафров“Ролята ми в онзи момент беше да се грижа за огромния брой чуждестранни гости. Имаше огромна международна подкрепа. Първо, да кажа, че никой не очакваше толкова много хора да се стекат на този митинг. От онзи момент България не е виждала толкова голям митинг. Имаше море от хора, което беше заляло Орлов мост“, казва в “Нашият ден“ Стефан Тафров, завеждащ тогава международния отдел на СДС, и допълва:

“Хората се стичаха от всички краища на София и България със сини и национални знамена, беше изключително вълнуващо – имаше хора от всички поколения.“

“Най-силно емоционалният спомен за мен е, че от Полша дойде като пратеник великият Анджей Вайда, когото посрещнах на летището. Той пристигна буквално в последния момент. Оказа се, че тази изолация от света, която преживя България в продължение на 45 години, си каза своята дума“, посочи още той.

Спомен за Нери Терзиева

“Нери Терзиева е буквално майката на родната журналистика в България. Тя беше най-топлият, сърдечен, грижовен човек, най-верният приятел, за когото мога да се сетя. Беше човек с огромно сърце и с изключителен морал, интегритет и посветеност на каузата на нова България. Голям човек, голяма личност!“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37