Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"SOS Детски селища България" и комплексният подход в грижата за децата

Снимка: sosbg.org

Сдружение "SOS Детски селища България" е първата организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път у нас Сдружението предложи алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS семейство. Това даде възможност деца, разделени от родителите си, да растат в семейство, в среда на любов, доверие и сигурност.

Примерът му беше последван и от други НПО. Но напоследък се забелязва тревожна тенденция. От три години насам общият за страната брой на приемните семейства намалява с около 250 - 300 на година. Сдружението няма подобен проблем, но и то трябва да се справя с редица предизвикателства.

"Важно е детето да расте в семейна среда, защото в семейството то се учи на принадлежност и привързаност. За съжаление има деца, които по различни причини не могат да останат в биологичните си семейства. Когато един човек пожелае да стане приемен родител, трябва да се обърне към екипа по приемна грижа към общината. Средствата, които им се предоставят, понякога не стигат." 

Какви са предизвикателствата и как се става приемен родител или приемно семейство в системата на "SOS Детски селища България" – чуйте Гергана Видинова, ръководител на екипа по приемна грижа.

Какво е да си приемен родител? Какви трудности трябва да се преодоляват, има ли провокации, на които децата те подлагат? – разказва Катя Кръстева, приемна майка.


Последователност в дейността – намирането и обучаването на приемни семейства, осигуряването на сигурна среда за децата – е само част от целия процес по приемна грижа. Изключително важно е да се излекуват травмите, получени в биологичното семейство. Сигурната семейна среда е предпоставка да растат успяващи деца. За да се помогне на децата да преодолеят травмите от живота им преди, Сдружението се включва в реализацията на международния проект "Сигурна среда, успяващи деца". За този последователен подход и за свършената по проекта работа разказва Нина Тодорова, директор програма "SOS Детски селища България".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страх по български и по испански

Страхът е една от най-основните и отровни за душата и тялото ни емоции.  Да се страхуваме е толкова дълбоко заложено в човешката природа, че тъкмо страховете ни са най-изпитаният лост за манипулации до ден днешен, излишно е да го доказваме. За да не сме несправедливи, трябва да отбележим и животоопазващите функции на страха, благодарение на които..

публикувано на 01.10.22 в 11:15
Точката за наблюдение на птици

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна - част 2

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е автор и водещ на рубриката за екология и климат "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат..

публикувано на 30.09.22 в 08:45

Наука в лабораторията, наука в мола

Знаете ли, че римските патриции са мразели дъжда, защото е отмивал скъпите багрила, с които са били боядисани дрехите им? А през Ренесанса стъклата от прозорците на аристократичните домове са се сваляли, когато господарите не са били у дома, тъй като е било трудно и скъпо да се произведе чисто, тънко и гладко стъкло с голяма ширина и дължина?..

публикувано на 30.09.22 в 08:05

Изложба за 95-годишнината на ОУ "Неофит Рилски" в Националния музей на образованието - Габрово

Изложба, посветена на 95 години от откриването на Основно училище "Неофит Рилски", е на разположение на посетителите на Националния музей на образованието в Габрово. Неотдавна музеят направи фототипно издание на книгата "Детинска мъдрост" на Никола Живков, с чието оригинално издание разполага. С този жест към делото на първопроходеца на предучилищното..

публикувано на 30.09.22 в 08:00