Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо да предпазваме кожата си през лятото?

Снимка: Pixabay

Не всяка слънчева светлина е еднаква. Времето от деня, сезонът и географското положение – всичко това има отношение към интензивността на слънцето.

Времето за естествена защита на кожата е по-кратко, когато сте навън по средата на деня в разгара на лятото – например, ако сте в планината, защото UVB радиацията се увеличава с увеличаването на надморската височина.

До морето пък UV лъчите се усилват чрез тяхното отразяване във водата. На тропиците, когато слънцето е в летния си зенит, UV светлината изминава по-кратък път през атмосферата на земята, което също я прави по-интензивна.

Как да се грижим за кожата си през лятото, коментира в "Нашият ден“ д-р Маргарита Къчева, дерматолог от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

"Наблюдават се дори изгаряния на кожата в градски условия. Предупреждаваме пациенти да бъдат изключително стриктни, когато са на почивка на морето или планината. Вече има нужда да спазваме слънцезащита дори и в градски условия“, допълва д-р Маргарита Къчева.

Вредите от слънцето

Натурална защита срещу слънце няма. Когато се използват слънцезащитни продукти и слънчевото изгаряне е било възпрепятствано, след слънчеви бани кожата не във върхова форма.

Слънцето, вятърът и жегата я изсушават. Точно заради това хората не трябва да се доверяват на реклами, свързани с продукти, базирани на натурална основа.

Слънцезащитният продукт за кожа трябва да е с широк спектър на действие със слънцезащитен фактор от 30 до 50.

При леко изгаряне могат да се приложат хидратиращи и охлаждащи компреси, съветва дерматологът.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24
Никола Даскалов

Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

В края на миналата седмица отбелязахме Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими, чието официално име в България с решение на парламента ни от 2009 г. е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им . Когато говорим за Пол Пот и..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Избрано: Творчески портрети в аудиоформат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40