Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Литературни срещи" – Олга Токарчук в България

Снимка: literarytalksbg.com

Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. Олга Токарчук е почетен гост на "Литературни срещи".

Олга Токарчук идва в София броени дни след официалното представяне на новия ѝ роман, озаглавен "Емпузий", първи след Нобеловата награда, и това е особена чест за българските ѝ читатели, посочва Георги Господинов, когото самата Олга нарича "моят литературен брат“. Двамата се срещат за първи път преди повече от 20 години и оттогава поддържат едно взаимно окуражаващо и вдъхновяващо литературно приятелство. В момента за вниманието на полската писателка се борят градове от цял свят, София е привилегирована.

Георги Господинов открехва леко вратата към темите, които са подготвили заедно с Олга Токарчук. Една от тях е тази за специфичната форма на писане, която се явява при романите и на двамата, за фрагментарността, за езика и какви са границите на жанра

Има ли литературата своя география, можем ли да говорим за Централна Европа като особено място, където принадлежат и Полша, и България? 

Какви са интуициите на двамата писатели за бъдещето? Ще стане дума за конкретното настояще, за войната в Украйна и за отговорността да си писател днес.

На 10 юни от 11 часа в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски” на писателката ще бъде връчено почетното звание "доктор хонорис кауза" на СУ "Св. Климент Охридски".

На 10 юни от 19 часа има разговор с публиката, заедно с Георги Господинов, а водещ на срещата е Димитър Кенаров. Събитието се провежда в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"  и е със свободен достъп. – на полски и български език, има симултанен превод. Тази подчертана многостранност на срещата е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще завърши с разговор с публиката. 

На 11 юни "Литературни срещи" продължава със 7-часов колаж от събития и възможни срещи с литературата из целия Център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Единствено на 11 юни по време на "Литературни , и други) срещи"/юни можете да видите театралния пърформанс по три истории от "Чудати разкази" на Олга Токарчук. Негов режисьор е Марий Росен, а сценографията, която играе много важна роля в събитието, е на творческия колектив "Съпромат"

Самостоятелно, като свят, затворен сам в себе си, ще функционира инсталацията "Гардеробът“. Базирана на разказ от друг сборник на Олга Токарчук, тя ще се активира от любопитството и активното включване на самите посетители. Пърформансът е част от "Литературни срещи"/юни. 

Седемчасовата програма на 11 юни програма включва още: 

  • дискусия с участието на Олга Токарчук, 
  • изложби, 
  • камерни литературни четения, 
  • бързи срещи с творци, 
  • поетически видео триптих, 
  • място за превод, 
  • книжарница, 
  • литературен бар, 
  • парти, 
  • тематични интерактивни зони.

Тодора Радева разказва в "Артефир" за "Литературни срещи" и гостуването на Олга Токарчук у нас – в звуковия файл.



Снимки – literarytalksbg.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34