Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерни изпълнения в клавирния рецитал на Александра Иванова

Снимка: sofiaweeks.com

И тази година международният фестивал "Софийски музикални седмици" продължава поредицата "Сцена на младия изпълнител". Част от този сезон е концертът на Александра Иванова. Тя е корепетитор на балета на Софийската опера и балет, но не пропуска да изнася концерти - рецитали или заедно със свои колеги. От 2005 г. се изявява на сцените на НМА "Проф. Панчо Владигеров", Съюза на българските композитори, къща-музей "Борис Христов", къща-музей "Панчо Владигеров", Руски културно-информационен център, Софийска опера и балет, камерна зала "България", както и в Австрия и Германия. Александра Иванова осъществява премиерни изпълнения на редица творби от български и чужди композитори.

През 2020 г. тя представя премиерно в камерна зала "България" клавирни пиеси от американския композитор Мартин Макс Шрайнер.

"Запознанството ми с Мариан Борковски и творчеството му, в частност с "Романтични интерлюдии" за пиано, се осъществи точно заради Мартин Макс Шрайнер. Мариан Борковски прояви интерес към издадения диск в Харвард с моите изпълнения на произведенията на Мартин Макс Шрайнер; запозна се и с канала ми в You Tube. Осъществихме контакт в интернет и той ми изпрати нотите на "Романтични интерлюдии", които с удоволствие ще представя премиерно в България" – казва Александра.

Това ще се случи на 26 юни от 12 часа в камерна зала "България".

Мариан Борковски е композитор, музиколог, пианист, учител, аниматор и организатор на музикалния живот, професор, хабилитиран лекар. Роден е в Пабианице. През 1959-1965 г. учи във Висшето държавно музикално училище във Варшава (понастоящем Музикален университет Шопен) в класа по композиция на Казимеж Сикорски и в класовете по пиано на Ян Екиер и Наталия Хорновска. Едновременно с това учи музикознание във Варшавския университет, който завършва при Йозеф М. Хомински през 1966 г. През 1966–1968 г., като стипендиант на френското правителство, продължава обучението си по композиция при Надя Буланже и Оливие Месиен в Парижката консерватория и в Американската консерватория във Фонтенбло, както и с Янис Ксенакис в École Pratique des Hautes Études; учи също музикознание при Жак Шайли и Бари С. Брук в Парижкия университет (Сорбона). В същото време учи философия при Жан Хиполит и Жул Вюлемен в Сорбоната и в Колеж дьо Франс. Участва в Международните летни курсове за нова музика в Дармщат (1972, 1974) и в Accademia Musicale Chigiana в Сиена (1973, 1975 – Diploma di Merito), където работи в областта на композицията с György Ligeti, Iannis Xenakis, Карлхайнц Штокхаузен и Франко Донатони. Печели награди от конкурса за млади композитори във Варшава (1966), Международния конкурс за композитори "Джовани Батиста Виоти" във Верчели (1969), композиторския конкурс на Карол Шимановски във Варшава (1974), Международния конкурс на композитори за нова музика в Ню Йорк (1990); многократно е номиниран и носител на музикалната награда "Fryderyk" (1998-2016). Освен това е удостоен със Сребърния кръст за заслуги (1977), рицарския кръст на ордена на Polonia Restituta (1984) и командирския кръст на ордена на Polonia Restituta (2002), златен медал за заслуги към Култура – Глория Артис. През 2020 г. е удостоен със званието почетен професор на Музикалния университет на Шопен.

Пиесите на Борковски са изпълнявани в различни страни по света, като много от тях са издадени от различни звукозаписни компании.

"Романтични интерлюдии" за пиано е композиция написана през 1977 г. под формата на импровизация, записана от композитора в Националната филхармония във Варшава. Този запис е използван като фонова музика за рецитирането на романтични поетични текстове от изтъкнатите полски поети – Адам Мицкевич, Юлиуш Словацки и Киприан Норвид – от големия полски актьор Казимеж Опалински. След това е издаден на няколко плочи и компактдискове ("Veriton"-Варшава, "Олимпия"-Лондон, "DUX"-Варшава). Премиерата е на 6 октомври 2017 г. в Малборк (Полша) от пианиста Марчин Тадеуш Лукашевски.

Освен българската премиера на пиесата на Борковски в рецитала си Александра Иванова е включила още една премиера – концертната сюита "Спящата красавица" направена от Михаил Плетньов по едноименния балет на Чайковски. Ще прозвучи и Прелюд и фуга от "Добре темперирано пиано" на Йохан Себастиан Бах.

Във видеофайла чуйте и поканата за концерта на самата Александра Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05