Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 15 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"www.mutanti.com" от Кръстьо Кръстев – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с трима от най-талантливите актьори в трупата на столичния общински театър Възраждане – Виттория Николова, Боян Младенов и Лили Шомова. Това е всъщност целият актьорски състав на едно от най-силните представления в българския театрален афиш за този сезон – "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, получило няколко номинации на тазгодишните награди "Аскеер", а Лили Шомова беше удостоена с "Аскеер" за превъплъщението си в образа на Кристин. Виттория пък е носителка на награда "Аскеер" за изгряваща звезда през миналата година. Ще си говорим за това истинско предизвикателство – света на Стриндберг, за пътя на нашите гости в актьорската професия, за техния втори дом – сцената на театър Възраждане, както и за някои други силни спектакли с тяхно участие отново на същата сцена. В предаването ще звучи и музика от спектакъла "Госпожица Юлия", предоставена ни специално от нейния композитор Калин Николов.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът "Watch What Happens When Laura Fygi Meets Michel Legrand" от 1997 г. на холандската джаз певица Лаура Фиджи.
В него си сътрудничи с френския композитор Мишел Льогран и неговия оркестър. Включени са най-популярните му песни, а една от тях изпълняват в дует.
Гост музиканти: Луис ван Дайк (роял), Крис Лорънс (бас), Харолд Фишър (барабани).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Екзотичен фолклор и уърлд от островите Реюнион и Мавриций. Изпълнение – "Ло Руа Каф", "Бастер", "Сагай Менвар", Натали Натиембе и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даринка Цекова, Надежда Хвойнева, Тодор Кожухаров, Таня Митева, Веселена Делийска, Младен Койнаров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Лятната ваканция" от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мегре в училище" от Жорж Сименон

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: Спомен за Джон Атанасов – коментар и хроники в звук.
• Вятърната енергия в деня на вятъра:
- За ефективността на ветропарковете в България в условията на нова енергийна криза – с Габриела Тодорова, административен директор на Българската ветроенергийна асоциация.
- Дали ветропарковете на несъобразени места унищожават екосистеми? – за протестите на природозащитниците през годините и новата история на Виа Понтика с Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.
• Главен герой: Радослав Радев-Радо - един млад актьор от поколението Z за сцената, журналистиката и търсенето на себе си.
• Минути на редактора: "Дарявам, за да променям" – равносметка на първите седем години на Обществения дарителски фонд на община Бяла Слатина. Разговор с Наталия Костадинова, председател на сдружение "Първи юни" и инициатор за създаването на Обществения дарителски фонд.
• Lege Artis
- Стратегия за детското здравеопазване в България и отзвук от посещението на министъра на здравеопазването в Румъния – коментар на д-р Таня Андреева, педиатър и съветник в Министерството на здравеопазването.
- Среща с уролога д-р Стоян Пеев – за професията и признанието.
- Как да реагираме при натравяне с гъби, храни и алкохол? – съветите на токсиколога.
- МУ - София разкрива специалност "Медицинска журналистика".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Светлана Близнакова – SEVI ни запознава с книгата "Буги Барабата – шофьорът на блуса", която тя написа;
• Даниел Елисеев от The Dailogics ни представя "Градът", както го виждат с Нуфри и Георги Варамезов;
• Младият Крис Върбановски, познат от различни телевизионни формати, е готов с първи самостоятелен сингъл;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти"  Теди Русева представя песента "Дишам";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Мариана Ганчева
• Надежда Стоянова за своето изследване "Украси и гримаси. Мода и модерност в българската литература от 20-те и 30-те години на 20 век"
• Къщата музей " Христо Смирненски" отваря врати след 18-годишна сага – разговор с Атанас Капралов, директор на Литературния музей.
• Лъчезар Бояджиев за каталога "Ремонт в света на образите 1991-2019", който се представя същата вечер в Двореца.
• Теодосий Спасов за новото издание на SoFest, което започва на 16 юни в кино "Кабана".
• Пламен Едрев, български лютиер от Казанлък, който спечели златен медал за изработката на виола на Международно състезание в Италия.
• Премиера на "Дон Кихот" в Драматичен театър - Ловеч – разговор с режисьорката Кристиана Бояджиева.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Заедно с оперната певица Мариана Пенчева представяме проекта "Слънце и любов", част от серията концерти на Старозагорската опера и Софийската филхармония "Музика без граници".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Паисий или идеята за възраждане
300 години от рождението на Пенко или Петър, както е рожденото име на великия ни възрожденец Паисий, а и датата 19 юни, която е негов празник, са повод да обърнем внимание на делото му. Малцина от нас са изчели от кора до кора "История славянобългарска", но образът на о. Паисий през одата на Вазов е запечатан в народната памет – "един монах тъмен, непознат и бледен/пред лампа жумеща пишеше наведен."
За познати и непознати факти, за съдържанието на "Историята" на Паисий Хилендарски - повлияна от исторически съчинения като руските преводи на "Деяния церковная и гражданская" на венецианския кардинал Цезар Рабоний и "Книга историография" ("Царство на славяните") на дубровнишкия абат Мавро Орбини, говорим с професор Ваня Добрева, изследовател на делото му, и с философа професор Стилиян Йотов – за религиозния компонент в представите на Паисий за историческото развитие. В разговора се включва и Румен Драганов, председател на Националния борд по туризъм, който е адмиратор на о. Паисий и съдейства за увеличаване на знаците в негова памет.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Да прегръщаш с криле – 3 част
водещ: Росица Панайотова
Предаването е посветено на полета в неговите биологически, технически и митологични измерения. В тази част се говори за различни летателни апарати и връзката между човек и апарат. От разговорите с пилота Момчил Риладжиев, първата жена пилот на балон – Орлина Аспарухова научаваме и интересни неща за аеростатите, за българската тактика във военното въздухоплаване, за делтапланерите и други летателни апарати.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Тийнейджърите и медийната грамотност – какво показва първото национално проучване по медийна грамотност на ученици в гимназиален етап. Кристина Христова от Коалицията за медийна грамотност коментира къде са пробойните.
• Моята история, моята тема: карикатуритската Неда Малчева, описва картинно абсурдите на майчинството в дебютната си книга "Ще видиш ти, като родиш!".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Прекрасна келтска музика от Ирландия, Шотландия и Уелс, любима на много от вас. Сред изпълнителите – колоритните "Стринг Систърс", виртуозните "Нордик Фидлерс Блок", фиделистът Пади Глакин, популярната семейна етнопоп група "Дъ Корс", "Шон Тейлъф", с поглед отвън – канадците "Дъ Опъзит ъф Евритинг" (в компанията на цигуларя Джарън Фрийман-Фокс), забележителните "Селтик Уомън” и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
• Музикалният продуцент Лили Николова, делегат на БНР на Международната трибуна на композиторите – 2022, състояла се в Палермо, представя селектираните творби: в генералната категория – "Между дърветата" от Кристине Хьогешн (Норвегия), в младежката категория – "Част от съвкупност от части" от Моника Шпирка (Полша)
• Ансамблите "Кингс сингърс" и "Приятна суматоха" изпълняват "Вечерни" от Йохан Пахелбел.
• Премиера в радиоефира: "Пет български танци" за камерен оркестър от Емил Табаков. Разговор с композитора и диригента по повод 60-годишния юбилей на Камерен ансамбъл "Софийски солисти".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Атлантида" – по Хофман и отвъд – Ани Васева и Леонид Йовчев за премиерата на новото представление на "Метеор".
Средновековният "синтезатор с манивела" и създаването на музика в един културно-исторически контекст, използвайки инструменти, свързани с други исторически епохи – разговор с мултиинструменталиста Петър Делчев

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
60 минути с изкуството на едни от най-прочутите хорове на балтийските страни Литва, Латвия и Естония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05