Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: Говорещите за "национално предателство" извършват такова в момента

Снимка: Ани Петрова, БНР

Какво означава "национален предател“ – изразът, който се превръща в мото за сваляне на правителството на България, коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН ("Има такъв народ"), и Емил Соколов, доктор по история от University of Exeter, Великобритания.

Какво означава национален предател

Тошко Йорданов: "Човек, който предава националните интереси. България има национален интерес, като нация. По отношение на Северна Македония той се изразява в: становище на Консултативния съвет при президента, решение на НС и огромна обществена подкрепа. Тоест, има и документи, на които са се подписали всички политически партии или са изявили съгласие с тях. Това са емоционални неща, които са важни – от една страна, има юридическа част, а от друга страна, има и емоционална част. От там нататък, всеки, който се опитва да заобиколи този национален интерес, извършва национално предателство спрямо нацията."

Не е ли национално предателство, когато предоставиш на вражеска държава своята държава? Кой е нашият враг всъщност?

"Аз говоря, че един човек се опитва да извърши национално предателство и това е премиерът Кирил Петков."

Коя е вражеската държава?

"Не става дума за вражеска държава. Не е само това национално предателство. За какво са, да речем, шпионите, които работят за чужда държава?"

Той за чия чужда държава е работил?

"Питайте го."

Той е разговарял с хора от ЕС, а не с вражеска държава."

На това място г-н Йорданов прекрати интервюто, взето в НС на 16.06.2022, и си тръгна.

Емил Соколов:

Какво е национално предателство

"Целият ИТН работят с една митологема, която не почива на реални факти, че има някакъв абстрактен национален интерес, който се гради на един още по-абстрактен национален консенсус, че ние не трябва да допускаме Северна Македония в ЕС в момента. Разбира се, коронният номер на всеки популист е да използва някакъв несъществуващ консенсус в обществото, когато самият той не може да защити позицията си и когато между политиците в една държава няма разбирателство по дадена тема.

Ако трябва да говорим с факти, още от Възраждането до Втората Световна война нашият национален интерес винаги е бил ние да сме възможно най-близки с Македония (тогава), колкото позволяват обстоятелствата. Тоест, България и Македония да вървят заедно, ръка за ръка. В наши дни единственият начин да бъде реализиран този идеал е, като допуснем Македония до ЕС, където вече двете държави България и Северна Македония биха могли да се интегрират по-добре.

Ветото първоначално беше замислено като инструмент, който някак си да изглади неразбирателствата между нашите две страни, но това не се получи. Виждаме, че всъщност заради него България и Северна Македония се раздалечават от 2017 г., когато бе наложено ветото. Което пък на свой ред означава, че ветото работи срещу националния интерес на България.

Нарекоха Кирил Петков "национален предател" не защото е искал да вдигне ветото на България за Северна Македония и въобще да не се погрижи за правата на българите там. Идеята беше ЕК да бъде гарант за преговорите, когато вдигнем ветото, и в случай че те са неуспешни, ветото отново да бъде поставено."

Защо България има интерес Северна Македония, Албания и други балкански държави да са част от ЕС

"Поради простата причина, че в Северна Македония конкретно много силно влияние в момента имат Сърбия и Русия. Идеята е с влизането на Северна Македония и в ЕС да бъдат укрепени Балканите срещу руското влияние. Оттам да последва по-добро политическо единство и икономическо благоденствие на Балканите. Ако Северна Македония влезе в ЕС, влиянието на Русия там категорично ще е по-малко."

България и руското влияние

"В България имаме сериозен проблем с руското влияние и за съжаление, това, че сме членове на ЕС и НАТО, не помага не защото е невъзможно да помогне, а защото ние не искаме да се отърсим от това влияние. В момента в НС има партии като тази на г-н Костадин Костадинов, които открито афишират, че са за промяна на геополитическата ориентация на страната ни – за излизане от ЕС и НАТО. За съжаление, те срещат някаква подкрепа в обществото.

По-големият проблем всъщност е как една такава партия като "Възраждане" бива използвана и от ГЕРБ, и от ДПС, и от ИТН, които са се заявили като евроатлантически партии, но те използват "Възраждане" като бухалка срещу сегашните управляващи, което е много опасно.

Опасно е, защото така подкрепата за "Възраждане" може доста да се увеличи и това от страна на ГЕРБ, ДПС и ИТН е направо национално безотговорно поведение. Те в момента легитимират "Възраждане" като нормална партия, която едва ли не би могла да бъде естествен коалиционен партньор. А това не е така!

Така наречената "нова четворна коалиция" от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, която се образува в НС, няма нищо общо идейно, поне така ни се иска да вярваме. Очевидно, значи, някакви други интереси ги сплотяват. Вероятно е да са бизнес интереси.

Според мен това, което ИТН правят, е дефиницията на "национално предателство", бивайки в колаборация с "Възраждане", ИТН всъщност помагат на Русия да дестабилизира българската политическа система. И това също важи и за ГЕРБ, и за ДПС. Всъщност, това е националното предателство."

Прогноза

"Едва ли ще може да се сформира правителство в рамките на този парламент, най-малкото защото ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" разбират имиджовите щети, които ще им нанесе сформирането на правителство между тях. По всяка вероятност отиваме на избори, на които избори, разбира се, според мен, основната тема ще бъде точно това – искаме ли ние да бъдем част от свободния свят на ЕС и НАТО, или имаме някакво друго виждане как трябва да се развива България. Това ще е залогът на тези бъдещи избори."

Защо се стигна дотук

"Аз съм историк. Ще говоря само с факти. Няма как ГЕРБ и ИТН, и "Възраждане" да са близки идейно, значи има нещо друго. Да видим какво се случи през последния месец: 200-300 милиона на година е губила държавата заради корупцията на Капитан Андреево, българската граница е била отдадена на частна фирма. След като тази схема беше разкрита и спряна, стана ясно, че последното правителство на г-н Борисов е давало 2,5 милиарда незаконно за строителство на пътища. И някак си магически след това Слави Трифонов се появява, казва нещо си за Македония, за македонски песни, излезе от коалицията и се сформира ново парламентарно мнозинство, което цели да свали сегашното управление, което направи тези разкрития. Това са фактите и те много ясно показват кой се засегна, чии интереси бяха засегнати и защо стигнахме до тази наистина грозна ситуация в момента, в която хора говорят за "национално предателство", докато извършват такова."


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35