Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Славил Димитров: За високите летви за скачане в музиката

Диригентът на НФХ "Светослав Обретенов" - Славил Димитров
Снимка: БНР/Ани Петрова

Той е диригент на Националния филхармоничен хор и на Младежка филхармония "София". За хорово изкуство като предизвикателство, за силата и любовта при работата с младите таланти и за "високите летви за скачане" в музиката разказва Главният герой в "Нашият ден“ – диригентът Славил Димитров. 

След вълнуващата среща с публиката в зала “България“, диригентът споделя: "Направихме с капелата един голям концерт и като времетраене,  и като стойност в зала “България“. С него се отбелязаха 100 години от рождението на проф. Александър Райчев и 80 години от рождението на проф. Александър Текелиев. Концертът беше с тяхна музика. Изпълнихме заедно с капелата и детския хор една малка част от техните прекрасни песни".

Мисията 

"Живеем във време на информация, която непрекъснато е около нас – било по радио, било по телевизия, било по интернет. Отговорността е още по-голяма спрямо високата летва на качеството на хоровете – не само в Европа, но и в целия свят. Но и на новите композиции и хорове, които чуваме, и пътищата, по които се развиват", твърди известният диригент.  

Последният мохикан или сам юнак на коня 

"Ние имаме детски хорове на световно ниво, което се видя в трите издания на "Детският хор на България“ в София, в Бургас и в Пловдив. Бяхме 14 детски хора. Всяка нация трябва да бъде горда, че ги има", казва маестрото. И допълва "децата, които ходят на хор, са там заради любовта към песента и музиката. Те намират нова общност на сродни души. Това е общността, различна от класа, различна от училището. Тя е различна дори от семейната среда. Тази общност им дава нови пътища занапред в живота".

 Музикалното училище 

"Музикалното училище е един инкубатор на личности. Един кошер, в който всеки върши огромна работа. Малко хора знаят какво е да изработиш един пасаж, който е една милионна от цялото музикално произведение. И колко повторения и лишения трябват, за да се постигне това. Оркестърът на музикалното училище е един страхотен жив инструмент, който само има нужда от насоки", споделя диригентът Славил Димитров.

Малкият Славил 

"Бих казал много неща на малкия Славил, обаче не знам дали ще ме послуша. Той иска да се занимава с други неща, а не да свири. Моята стая беше разделена на две. В една част бяха пианото и нотите, а в другата – макетите на самолетите, които сглобявах", припомня си маестро Димитров. 

Посланието 

Ето и пожеланието на маестрото: "Искам да пожелая на всички да сме здрави, защото виждаме колко лошо е да не бъдем здрави, колко неща не се случват и колко неща се връщат назад, и да се обичаме, защото това е много важно".

Славил Димитров е роден в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова в  Шумен. През 1995 г. завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” при проф. Крум Максимов, а през 1998 г. и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. В периода 1986-1989 г. участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 г. учи композиция при акад. Александър Райчев. Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „Братя Стоянови” (1985, 1986), Първа награда на World Children Music Festival  в Нагоя -Япония (1988), Голяма награда на Всеросийски конкурс в Одеса (1989), Трета награда от Първия конкурс „Проф. Иван Спасов” в Пловдив (1995). През 2005 г. печели три награди от Петия национален конкурс „Пиеса в неравноделни ритми” (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката). Три пъти е номиниран за награда „World Music” от Международната асоциация по фолклор в Онтарио – Канада.

Славил Димитров

Гост-диригент е на симфоничните оркестри в България, Сърбия, Турция, Япония. През годините работи с различни състави: диригент на Академичния хор „Ангел Манолов“, София, създател на хор „Симеонис“, Главен художествен ръководител на Ансамбъл „Шумен“, диригент при Държавна филхармония – Шумен, Държавна опера – Русе, Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ – Велико Търново, Държавна опера и балет – Измир, Турция.

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор. От 2018 г. е Председател на Българския хоров съюз. Диригент е на Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25