Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Травиата", опера в три действия от Джузепе Верди

БНР Новини
Снимка: Wikimedia

Либрето: Франческо Мария Пиаве, по романа на Александър Дюма-син "Дамата с камелиите"
Премиера
: 6 март 1853 г., Венеция, Италия

Действащи лица:
• Виолета Валери (куртизанка) – сопран
• Флора Бервоа (нейна приятелка) – сопран
• Анина (прислужница) – мецосопран
• Алфред Жермон – тенор
• Жорж Жермон (негов баща) – баритон
• Виконт Гастон дьо Леторие (приятел на Алфред) – тенор
• Барон Дюфол (приятел на Алфред) – тенор
• Маркиз д`Обини (приятел на Флора) – бас
• Доктор Гренвил – бас
• Жозеф (прислужник) – тенор

Действието се развива в Париж през средата на ХІХ век

Първо действие
След продължително боледуване от туберкулоза красивата куртизанка Виолета Валери се връща към обичайния си начин на живот. Приятели са дошли да отпразнуват оздравяването ѝ в нейния салон. Сред тях е и младият Алфред Жермон, току-що пристигнал в Париж и искрено влюбен във Виолета. По време на боледуването ѝ той е посещавал дома на куртизанката всеки ден. Двамата остават сами, Виолета е почувствала моментна слабост. Алфред я упреква за начина ѝ на живот. Тя отвръща шеговито, подарява му камелия и го кани да я посети на следващия ден. Останала сама, Виолета е смутена.

Второ действие
Двамата влюбени живеят вече три месеца щастливо в къща край Париж, забравили за останалия свят. Виолета тайно от Алфред започва да продава бижутата си, тъй като са им свършили парите. Младежът разбира за това от прислужницата Анина и бързо заминава да търси пари. Останала сама, Виолета преглежда пощата и намира покана за бал с маски у Флора за същата вечер. Неочаквано пристига Жорж Жермон, бащата на Алфред. Той обвинява младата жена, че проваля живота на сина му и компрометира цялото семейство. Виолета се опитва да се защити и разказва за тежката си болест. Само любовта ѝ към Алфред ѝ дава сили за живот. Трогнат от чувствата ѝ, Жорж Жермон разкрива истинската причина за негодуванието - дъщеря му скоро трябва да се омъжи, а връзката на брат й с куртизанка ще попречи на бъдещото й щастие. Виолета решава да жертва любовта си. Написва писмо на Алфред, но преди да успее да го довърши, той се връща. Виолета трудно прикрива сълзите и мъката си. Оставя писмото на Анина и бързо заминава за Париж. Жорж Жермон се връща, за да увещава сина си. Алфред получава писмото и не може да повярва, че Виолета го е напуснала завинаги. Изпълнен с гняв и съмнения, отива у Флора.
На бала с маски всички се веселят, някои играят на карти. Пристига Алфред и сяда на игралната маса. Влиза и Виолета, придружавана от стария си ухажор барон Дюфол. Между двамата мъже възниква пререкание. В последвалата игра на карти Алфред непрекъснато печели. Виолета моли Алфред да си тръгне, за да не предизвика дуел с барона. Тя не се решава да признае пред любимия си истинската причина за раздялата. Разгневеният Алфред унижава Виолета пред всички и демонстративно хвърля в краката ѝ спечелените пари. Тя припада. В този момент влиза Жорж Жермон и упреква сина си за жестоката постъпка заедно с всички останали.

Трето действие
След скандала у Флора здравето на Виолета рязко се влошава. Доктор Гренвил казва на Анина, че на господарката ѝ остава малко живот. Виолета препрочита писмото на Жорж Жермон, от което става ясно, че бащата е признал истината на сина си и го е пратил да поиска извинение. Прислужницата Анина съобщава за идването на Алфред. Двамата влюбени отново са щастливи. Алфред уверява любимата си, че съвсем скоро ще напуснат Париж. Влизат доктор Гренвил и Жорж Жермон. Виолета усеща, че силите и я напускат. Тя умира в прегръдките на любимия си.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25