Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Йоанна Темелкова: Актьорската професия не е еднопланова

Тя е родена в град София. През 2009 г. завършва НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър“ при професор Пламен Марков. В ранните си години участва в студия на Димитър Еленов към Народния театър "Иван Вазов“, където е нейното първо участие на сцената в спектакъла "Куковицата“ на Елин Рахнев. През 2009 г. започва актьорската си кариера в Държавния бургаски театър, а от 2011 г. вече е в Театър "София”. Там на сцената излиза с пиесите "Ана Каренина”, "Скачай” и "Олд Сейбрук и последният страстен любовник”. И макар че театърът според нея дава възможност да прави много повече неща отколкото киното, ролите на Ния Туджарова в "Под прикритие” и на Лора в "Братя" стават любими на зрителите. През 2021 г. се снима във филма "Завръщане-2“. Озвучава книги в Storytel.

Днес в ролята на Главен герой в "Нашият ден“ влиза актрисата Йоанна Темелкова. 

"Мисля, че при всеки един  реализиран и осъзнат актьор този път е много постепенен, до голяма степен е несъзнателен избор. В детските си години съм правила адски много представления с децата от махалата и това абсолютно несъзнателно. Приемът за мен в студия  на Димитър Еленов за мен беше изключително събитие. Но самата мисъл тогава, че това е Народният театър – школа, звучеше много авантюристично, много интересно“, разказва талантливата актриса.

Детската мечта на Йоанна да стане журналист не се сбъдва, но пък за щастие днес тя има собствен блог. В момента предпочита да работи на свободна практика.

Ето какво казва актрисата: "В България сферата на свободните артисти е много трудна, трънлива, много несигурна. Но може би тази несигурност беше нещото, което ме влечеше, когато не знам какво следва. Това много ме мобилизира и започвам да действам. Всичко останало ме кара да се чувствам уютно, комфортно, а аз съм  от хората, които обичат да излизат от зоната си на комфорт.

Актьорската професия не е еднопланова. Тя има прекалено много пластове, с които актьорът трябва да се научи не само да работи, но и да ги развива правилно. Нашата професия е много динамична и много етапна. Понякога нашият път върви успешно до един момент, след това винаги имаш пауза. Има периоди, в които нямаш работа, след това отново имаш хубава и динамична работа. Животът така е изграден", твърди Йоанна Темелкова.

Театърът

Според младата актриса: "Българският театър е изключително стойностен и в него работят изключителни творци. Аз имам възможността да направя тази година за трети път един международен фестивал (Русия, Израел, Полша, Испания, Грузия, Гърция) и трябва да кажа, че по нищо българският театър не отстъпва на европейската сцена“.

Малкият и големия екран 

"Когато си герой на малкия екран, много се стеснява дистанцията между зрителя и актьора. И възприятието на зрителите е по-различно, когато видят актьора на големия екран. Телевизията измества малко фокуса от изкуството, като изкуство“, допълва Йоанна Темелкова.

Бягството  от хаоса 

Темелкова разкрива, че лятото е времето, когато може съзнателно да се изключи от всичко. Не може да живее без морето. А любовта е начин за живот за младата актриса, независимо дали я получава или я дава.

Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански"

През 2017 г. Мирена Керезова, Мила Люцканова, Никея Петрова, Йоанна Темелкова и Венета Ангелкова се обединяват около общата кауза за Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански“. Онова, което ги подтиква да поемат този път, е Данаил Желев – Чирпански–много близък приятел и колега. Отличен възпитаник на НАТФИЗ и обичан приятел, Данаил загива в тежка катастрофа. Безмерната му отдаденост и любов към театъра го превръща във вдъхновение. Фестивалът съдържа дипломни представления, ателиета, изложби и концерти. България е домакин на голям брой събития, посветени на драматичното и кукленото изкуство, но нито един от тях не е насочен единствено към представления на все още обучаващи се артисти. МТСФ "Данаил Чирпански" е първият по рода си фестивал за студентски театрални форми, провеждан в България, който води участници от няколко държави. Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе на 23 септември 2022 г. в Стара Загора, а селекцията на кандидатури продължава до края на месец юни.
"Нещото, което отличава този фестивал, е това, че ние имаме едно задължително условие към участниците и то е те да присъстват на всички фестивални дни, казва Темелкова. 

Посланието 

"Според мен хората, трябва да дават повече любов. Това не е нещо трудно, това не е нещо изискващо, не е нещо, което ти взима, а по-скоро нещо, което дава.

Мисля, че трябва да се обърнем към любовта, а не към празните приказки", посочва младата актриса.

Целия разговор с актрисата Йоанна Темелкова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - личен архив


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25