Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с българските чартърни полети?

Снимка: БГНЕС

73% от европейците планират да пътуват през следващите 6 месеца. 60 на 100 от тях планират да пътуват повече от веднъж. Това проучване посочва като най-ентусиазирани пътешественици през лятото на 2022 г. – поляците, испанците и нидерландците. Трима от четирима в тези държави планирали летни пътувания, сочат данни на Европейската комисия по туризъм.

31% се насочвали към съседни страни, а 30% от анкетираните смятали да почиват в собствената си страна. Близо половината анкетирани са отделили до 1000 евро бюджет на човек за предстоящото пътуване. Данните от подобно проучване отново ни карат да се замислим за това къде сме като член на ЕС.

Какво се случва с българските чартъри?

“За възстановяване на бранша не мога да говоря, по-скоро мога да говоря за възстановяванията на пътуванията от страна на туристите. Хората все повече започнаха да се отпускат“, казва в “Нашият ден“ туроператорът Мария Минчева и допълва:

“Можем да говорим за бум на пътуванията. Интересът е много голям, чартърите за дестинациите се пълнят доста по-рано, отколкото се очакваше. Турция остава едно от най-предпочитаните от българи дестинации колегите, които организират чартърите вече искат допълнителни самолети за юли и август,  които също се запълват доста бързо.“

“Появяват се още желани дестинации, една от тях е Тунис, която е доста интересна не само като плаж, море, обслужване, но има и какво различно да се види на фона на всичко европейско, което са вижда. Започват да се възвръщат пътуванията до Италия и Испания. На място туристите имат възможност да се включат в екскурзии“, посочва още тя и подчертава:

Българският турист все повече се интересува от това какво може да види на място.“

Чуйте разговора и анкетата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ради Радев и магията на градинарството: 40 години отдаденост

На утрешния 1 август честваме един от дните, отредени за градинарите – тези хора, които посвещават времето и живота си на любимите си цветя, растения и зеленчуци. Градинарите празнуват също и на 22 септември, отбелязвайки своята преданост към земята и природата. Днес се срещаме с човек, отдал 40 години от живота си на градинарството – Ради..

публикувано на 31.07.24 в 09:16

"Искам да съм българче", или какво е бъдещето на българските училища по света

В София се проведе Академия за учители от българските неделни училища зад граница. Във форума, организиран от Асоциацията "Български език – език европейски", участваха преподаватели от 17 държави и 36 училища. Общо се обучаваха 70 души – 29 за предучилищни групи и 41 – за начален етап. Обучението е финансирано от Министерството на образованието и..

публикувано на 31.07.24 в 08:50
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28