Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Исторически музей - Исперих

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор. 

Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от уникалните археологически обекти, разкрити по българските земи.

Борислава Вискова и Емилия Германова в студиото на програма „Христо Ботев“
Със създаването на малка разнородна колекция от археологически находки, която е приютена в една от стаите на читалище "Съзнание", се поставя началото на музейното дело в град Исперих. Колекцията е събрана от най-новото дружество, основано през 1927 г. – "Околийско Археологическо дружество "Хан Омуртаг". В периода 1956-1963 година кръжокът по краезнание към читалището прибавя към нея експонати от миналото на родния край с предимно етнографски характер. През 1978 година сбирката става филиал на Окръжния исторически музей в Разград. 

След откриването на Свещарската гробница през 1982 година районът на Исперих става център на комплексни научни изследвания по програма "Гетика" и дейността на филиала се разраства. През 1984 година той получава статут на самостоятелен музей.


Много са интересните прояви, за които разказват гостите на предаването. Ето какво сподели Борислава Вискова за една от тези инициативи: "През далечната 2009 година, креативното мислене на музейните служители роди Панаира на царевицата… В нашия град има много земеделски производители, които в общинските земи отглеждат царевица и пшеница. Под сръчните ръчички на малки и пораснали деца оживяват кукли и приказни герои, бижута, къщи, ферми, …направени от царевични листа, кочани и зърна…"


А Емилия Германова покани слушателите да се разходят с децата си в резервата Сборяново и да вземат със себе си и едно хвърчило. Край Царската свещарска гробница се провежда Фестивал на хвърчилата през първата седмица на месец юни. Но, каза тя, там винаги има вятър и когато слушателите дойдат, те могат да изпитат удоволствието, заедно с децата да пуснат своите хвърчила и да се насладят на красивата природа.

Снимки: ФС на ИМ - Исперих, Божидар Любенов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10