Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Исторически музей - Исперих

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор. 

Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от уникалните археологически обекти, разкрити по българските земи.

Борислава Вискова и Емилия Германова в студиото на програма „Христо Ботев“
Със създаването на малка разнородна колекция от археологически находки, която е приютена в една от стаите на читалище "Съзнание", се поставя началото на музейното дело в град Исперих. Колекцията е събрана от най-новото дружество, основано през 1927 г. – "Околийско Археологическо дружество "Хан Омуртаг". В периода 1956-1963 година кръжокът по краезнание към читалището прибавя към нея експонати от миналото на родния край с предимно етнографски характер. През 1978 година сбирката става филиал на Окръжния исторически музей в Разград. 

След откриването на Свещарската гробница през 1982 година районът на Исперих става център на комплексни научни изследвания по програма "Гетика" и дейността на филиала се разраства. През 1984 година той получава статут на самостоятелен музей.


Много са интересните прояви, за които разказват гостите на предаването. Ето какво сподели Борислава Вискова за една от тези инициативи: "През далечната 2009 година, креативното мислене на музейните служители роди Панаира на царевицата… В нашия град има много земеделски производители, които в общинските земи отглеждат царевица и пшеница. Под сръчните ръчички на малки и пораснали деца оживяват кукли и приказни герои, бижута, къщи, ферми, …направени от царевични листа, кочани и зърна…"


А Емилия Германова покани слушателите да се разходят с децата си в резервата Сборяново и да вземат със себе си и едно хвърчило. Край Царската свещарска гробница се провежда Фестивал на хвърчилата през първата седмица на месец юни. Но, каза тя, там винаги има вятър и когато слушателите дойдат, те могат да изпитат удоволствието, заедно с децата да пуснат своите хвърчила и да се насладят на красивата природа.

Снимки: ФС на ИМ - Исперих, Божидар Любенов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10