Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцовите награди "Импулс" за втори път

Снимка: @ИмпулсImpuls

За втора поредна година бяха връчени годишните награди на професионалната танцова общност "Импулс". На 27 юни, по време на официалната церемония, в която участие взеха международни и български артисти, бяха отличени постиженията на класическия и съвременен танц у нас.

Наградите "Импулс" се учредяват през 2021 с идеята не само да бъдат отбелязани и популяризирани достиженията на българските творци в сферата, но и за да се повиши видимостта на това изкуство за широката общественост.

"Усети се, че в България има една общност, която най-после осъзнава своята значимост и е готова да се еманципира, да заяви своята позиция самостоятелно на фона на всички сценични изкуства. Видя се една общност, която не се дели по стил, жанр и по това дали тя е държавно субсидирана, или е независима от частния сектор, където хора търсят финансиране за всеки свой проект. Видяха се хора, които взаимно оценяват и харесват нещата, които правят. Това всъщност е много за едни награди, които имат едва своето второ издание", каза в "Артефир" Росен Михайлов – хореограф, инициатор и продуцент на наградите на професионалната танцова общност "Импулс".

Отличените тази година са:
• Примабалерината на "Софийска опера и балет" Марта Петкова в категория "Изпълнителски класически танц – жена";
• В същата категория, но за мъж, беше отличен Никола Хаджитанев, премиер солист на "Софийска опера и балет";
• В съвременния танц за жена изпълнител спечели Даниела Иванова, солистка на балет "Арабеск";
• А за "Изпълнителски съвременен танц – мъж" беше отличен Радослав Йорданов от танцова компания "ДЮН" и "Музотанц", който трупа все повече популярност сред колегите си;
• Наградата за оригинална хореография на авторско танцово представление отиде при Петя Стойкова за съвременния ѝ танцов спектакъл "Ритуали на душата";
• Веса Томова беше отличена в категория "Постановка на класическо или адаптация на съществуващо танцово произведение" за балета "Баядерка" на Държавна опера - Пловдив;
• За трупа на година беше отличена танцовата трупа на Държавна опера - Стара Загора;
• Наградата за танцова продукция на годината също отиде при спектакъл на Старозагорската опера – "Сънят на Пилат" с автор Василий Медведев.
• Извънредни награди получиха и артисти, които през сезона показаха, че именно от тях предстои да видим най-доброто – това са Анелия Димитрова, примабалерина на балета на Държавна опера - Стара Загора, и Павел Койчев, солист на Варненската държавна опера.
• С извънредна награда беше отличено и 15-ото, юбилейно издание на фестивала "Антистатик", както и неговите инициатори Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.
• Специалната награда за цялостен принос в развитието на българския танц пък получи акад. Калина Богоева, една от най-известните прими на Националния балет на България.

Тазгодишното издание на наградите "Импулс" позволи да бъдат отворени и някои неудобни теми, които с годините не са намерили решение за начините, по които съществува и функционира българския танц, обясни още Росен Михайлов.

Постигат ли развитие наградите в тази посока и какво можем да видим в годишната снимка на танца в България, която те създават, чуйте от продуцента им в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър „Иван Вазов“

Седем нови постановки в Народния театър "Иван Вазов" до края на годината

Народният театър "Иван Вазов" ще представи на публиката седем нови постановки до края на декември Изиграха се първите два премиерни спектакъла – "Съзвездия" (12.9) и "Бебе на борда" (13.9). "Съзвездия" от Ник Пейн на режисьора Елица Йовчева разказва историята на млад мъж, който губи съпругата си след дълга борба с тежко заболяване...

публикувано на 21.09.24 в 12:20

Николай Бойков с нова книга за съседите

"Каков си? Писател. Никой не е съвършен." Така завършва главата "Начало на дневник" от книгата на Николай Бойков "Верно на оригиналот" . Знаем, че като автор той често е ироничен, но и добронамерен, развеселен, но и тъгуващ, любопитен екстроверт, но и интровертен фланьор, съзерцател на света около себе си, без да му се натрапва, но и не остава..

публикувано на 21.09.24 в 09:05

"ТриМа", изложба на наследниците на Никола Вълчев

"ТриМа" е изложба на Мирослава Мерекьова, Марин Мерекьов и Александра Мерекьова. Те са наследници на Никола Вълчев – български художник, майстор на битовия пейзаж. Техните картини се показват заедно като почит и признателност към предците им. Темите и стиловете върху платната, емоциите и състоянията, които пресъздават, са много различни. Те са..

публикувано на 20.09.24 в 18:06

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00