Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезни съвети на кардиолога за хората със сърдечно-съдови заболявания през лятото

доц. Красимира Христова
Снимка: личен архив

За хората със сърдечно-съдови заболявания летният период отново е предизвикателство. Особено тежки са високите температури за хората с с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др. Високите температурни амплитуди нарушават цялата регулация на сърдечно-съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората с ритъмно-проводни нарушения. Жегата често провокира драстични промени и в стойностите на кръвното налягане – то може рязко както да се повиши, така и да се понижи от топлината, от загубата на течности и пациентът да колабира. Важно е рисковите фактори да се избягват.

Доц. Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, дава своите полезни съвети за хората със сърдечно-съдови заболявания през лятото в "Нашият ден":

"Летният период наистина представлява проблем за пациентите със сърдечно-съдови заболявания, но когато те спазват определени правила, изобщо не трябва да бъдат притеснени

Когато пациентът е с артериална хипертония, със сърдечно-съдов или мозъчно-съдов инцидент, препоръчваме приемането на достатъчно течности – около 2-2,5 л вода през деня, както и излизане на разходка в хладните часове – предимно рано сутрин до 8-9 часа и след 17 ч. 

Ако са на почивка край морето, пациентите трябва да знаят, че морското равнище променя и самото измерване на артериалното налягане. В някои случаи може да се наложи намаляване или прекратяване на някои от редовно приеманите медикаменти. Това изисква пациентът да бъде въоръжен с апарат за кръвно налягане, за да може да проследява какво се случва с неговото налягане.

Аз задължително искам да се срещам с моите пациенти два пъти в годината – в есенно-зимния сезон и в край на май. Не е задължително всички лекарства да се спират. Например не е добре да се спират бетаблокерите.

Излагането на пряка слънчева светлина не е някакъв сериозен проблем за сърдечно болните. Когато е равномерно, когато не е пресилено, препоръчваме това да става, когато преобладават ултравиолетовите лъчи – рано сутрин или следобед и късно вечерта. През повечето време е добре пациентите да прекарват на сянка. Високите температури водят до топлинен удар. Когато пациентът приема диуретици, постига по-бърза дехидратация, заедно с изпотяването. Затова е желателно дозата да бъде намалена, но не да се спира. И да се приема допълнително вода. Но не ледено студена." 

Чуйте още от звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът на село Арчар

От древния град Рациария до днешното село Арчар

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом. Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11