Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъци и регулациите

Ивайло Пенчев
Снимка: БГНЕС, архив

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война, и икономиката ни да расте по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на НС се състоя сериозна дискусия в БСК по повод актуализацията на бюджета – за подкрепа на бизнеса от гледна точка на високите цени на електроенергията. От бизнеса реагираха остро за това, че от 1 юли подкрепата спира и вероятно ще има затворени предприятия и освободени работници.

Ето как българският предприемач Ивайло Пенчев коментира темата в "Нашият ден":

"В която и да било обстановка, в която и да било държава бизнес, който иска директни плащания, директна подкрепа, не трябва да бъде слушан. Хората, които го искат, или са объркани, или искат да прецакат всички останали. 

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъците и регулациите. Това е добре за всички хора, не само за бизнеса – по-ниски данъци и по-малко и по-прости регулации. Това е всичко. Този, който иска парите на другите (било то бизнесмен или не), няма никакви основания и не трябва да бъде слушан. Исканията на бизнеса за субсидии са нечестни, неправилни, неоснователни. И аз имам много бизнес и много ток плащам, и ако държавата ми плаща сметката за ток, ще добрувам. Ама това не е честно. 

Не е работа на държавата да помага на бизнеса и не е работа на бизнеса да иска помощ от държавата.

Когато пазарната обстановка се промени, цената на някакъв ресурс се променя, цената на труда се променя. Пазарът е живо и сложно нещо. Там цените на всякакви неща постоянно играят нагоре-надолу. Идеята, че държавата може да се намеси в свободния пазар, да го регулира и да компенсира трудностите на свободния пазар, съществува (има Маркс и Енгелс... Кейнс). Бая народ се е пробвал, но всички са се провалили. 

Сегашните искания за помощ за бизнеса нямат фундаментална икономическа и идеологическа обосновка. Те са просто тарикатски вопли

Ивайло Пенчев вярва в инициативата на частния бизнес, но е скептичен по отношение на иновациите, еднорозите, конференциите на евродепутати и т.н.

По повод актуализацията на бюджета, Пенчев препоръча: "Ако зависеше от мен, категорично нямаше да увеличавам дълга – небалансираните бюджети са срам за майстора, а бюджетите на дефицит – двоен срам за майстора! Нямаше да променям простата схема за събиране на ДДС. Предлагам да се намалят преките данъци, но без да се усложнява данъчната система. В мътна вода тарикатите ловят риба..."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – БГНЕС, архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23