Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

7
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора. В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда – Парижката Света Богородица”. 

Диригентът Владимир Бошнаков споделя, че в момента, в който се е сблъскал с музиката на „Есмералда-Парижката Света Богородица”, е видял "едни музикални асансьори“, нещо което не може да се определи като тенор, баритон, сопран, мецосопран… Солистите се "разхождат“ по един огромен диапазон и покриват не само музикален, но и психологически диапазон от пресъздаване на душевни състояния. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 52 в рамките на два часа. Музиката е много мелодична“.

Билетите за първоначално обявените премиерни дати 30 юни и 2 юли свършиха бързо и поради големия интерес директорът на Държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов обяви и 1 юли като ден за представяне на най-новия музикален спектакъл. Щастливо съвпадение се оказа фактът, че на 1 юли Държавна опера-Стара Загора отбелязва и своя 97-и рожден ден. На добър час на спектакъла и творческо дълголетие на Старозагорската опера!

Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. 

Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че “Парижката Света Богородица” може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. 

В ролята на Есмералда зрителите ще видят Михаела Филева (на 30 юни и 1 юли) и Тереза Бракалова (2юли), Борис Тасков (30 юни и 2 юли) и Валери Турманов (1юли) ще бъдат в ролята на Квазимодо, Николай Моцов – в ролята на Грeнгоар, Денис Иванов (30 юни и 2 юли) и Марин Русинов (1 юли) си поделят ролята на Фроло. 

Участват още Богомил Спиров и Димитър Райчев (Феб), Гергана Николаева, Ивона Иванова (Фльор де Лиз), Александър Панайотов, Денис Бояджиев (Клопен), оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. 

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията, костюмите и художественото осветление е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.

Чуйте разговора с диригента Владимир Бошнаков в звуковия файл.

Снимки – Държавна опера - Стара Загора


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30