Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Бойко Станкушев
Снимка: Кирчо Стоичков

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ.

"Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или посочвани за членове на СЕМ – регулатора, са оставали и след избора достатъчно зависими и са изпълнявали чужда воля, независимо от репутационния риск да бъдат охулени от довчерашните си колеги, от общественото мнение за липсата на експертиза или на доблест, или на самостоятелно мнение да преценят с това, с което разполагат, в случая бяха осем кандидати, кой комплексно притежава необходимите качества. Кой е най- големият проблем, освен тежката зависимост на обществените медии от задкулисието за всичките тези 33 години, че не достигат парите и с това нещо, задкулисието, представяно от някакви си премиери и финансови министри, периодично извива ръцете, дори и на почтени дами и джентълмени, които по някакъв начин са стигали до ръководните постове. Аз самият съм рекетиран с това, като член на УС на телевизията, който примерно е изпълнявал функциите на ген. директор при доста дълги периоди.

Рекет – от политически партии, от министър на финансите, от зам.-министър на финансите... Това го знаят всички колеги, които са стигали горе-долу до някакво управленско равнище. Независимо от това, ако имат идеологически някакви политически пристрастия. Това е факт, защото, по Конституция, България е така устроена, че тя е министърпредседателска държава. Министър-председателят, през министъра на финансите разпределя и парламентът гласува бюджет. В тези бюджети пише колко на БНР, колко – на БНТ. По какъв признак се преценява колко трябва субсидия за следващата година – и как да е разпределен по пера, никой до ден-днешен не е отговорил, и това е, за да може да се натискат, да се мачкат такива, които не са много склонни да слушат и да си повярват, че може да има независима журналистика или да приклякват, или направо да ги смазват да предизвикват недоволство. Скачат осем синдиката в БНТ и казват: "Ти си некадърник, шефе… Или скачат в твоя полза, както видяхме онзи ден, когато са нахранени, защото на тях са им дадени някакви почивни станции, някакви барчета, кюфтета и т.н."

Държавата се управлява, когато имаш съда и медиите

"Това беше ясно още в първите години след прехода. В нормалните демократични общества е забранено да се използват тези лостове за управление и преразпределяне на кюфтета, банички, топлоелектрически централи, тръби, театри, специализации на млади хора в престижни европейски и американски университети... При предишното управление така и не стана ясно защо едни милиони бяха преразпределяни между обществените медии."

Как с четири гласа оставаш генерален директор на обществена медия

"Това е византийски номер, който може да се случи благодарение на дупките в Закона за радио и телевизия. Сега ръчичките са им чисти и никой не може да ги пипне, че нищо не се случи, защото така им е казано. Важното е никой да не е виновен за това, че нищо не се случва. Това е на корумпираните бюрократи, които са отрочета на старата номенклатура, любимият фокус – ако не могат да пречат, слагат спирачките и предизвикват застой. За да се съхранят статуквото и достъпът до милиардите, които те да разпределят, в един момент започват да търсят външен съюзник. Същото се случва и с реакцията за експулсиране на руските дипломати и служители от българското посолство. Хората, които са откраднали стотици милиарди, не ги интересува репутацията. Те би трябвало, ако застанат пред майка си, тя да умре от срам."

"Националният предател“ и безкритичността на медиите

"Медиите са опитомени, дресирани и уплашени, каква критичност искате да имат? Всъщност национални предатели са тези, които в този критичен за България момент си измислиха казуса Македония, казуса с руските дипломати и т.н. Такива проблеми всъщност няма. Но европейските ни съюзници вече започва да им става ясно, че това, което пише на вратите на българските партии – че са либерални и проевропейски, всъщност не е вярно. Каква европейска народна партия е ГЕРБ, например? Това е корпорация. Те нямат такова политическо поведение. Тя е тежко йерархизирана и зависима от това какво ще каже един човек – ако той не го каже, то не се случва."

Кой трябва да ни обясни това

"Медиите. Но СЕМ бетонираха статуквото в БНТ, без някой да е виновен. СЕМ не е независим орган просто. Защо трябва да бъдат избирани от хора, които манипулирайки и купувайки гласове, са били избрани за депутати? Те сега направиха безумие. Аз, ако поуча четири гласа против, ще напусна сам поста, на който са ме избрали по този начин. Ако така са избрали министър на отбраната или на вътрешните работи, или главен прокурор – все с въздържали се, какво ще с е случи с България? Никой не може да ме убеди, че поне двама от кандидатите за генерални директори на СЕМ нямаше веднага да си поеме функциите съвестно. СЕМ не казаха, че кандидатите не стават, освен че четири гласа гласуваха против Кошлуков, защо да не могат да изберат директор."


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23