Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 2 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещ: Албена Велева
Как крилатата фраза "Ars longa, vita brevis" е интерпретирана от прогресив рок групите през годините.
• "The Nice" – "Ars Longa Vita Brevis" – 1968 г.
• "Haddad" – "Ars Longa Vita Brevis" – 2004 г.
• "Tropical Ambition" – "Ars Longa Vita Brevis" – 2012 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Диди Кушлева, Володя Стоянов, Ана Назърова, оркестър "Хоро" - Русе, Магда Пушкарова, Димитър Богданов, Добра Савова, Любомир Петов, Диляна Колева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в земенското село Дивля.
Разкази за историята и настоящето на населено място, за читалищните дейности, за делниците и празниците, поминъка и проблемите на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ирина Вълчанова
• Яйцето на света: как са празнували рождените си дни в Древен Рим.
• Непознатите думи: какво е "филантроп".
• Домашен любимец: как да се грижим за вълнистите папагалчета
• История на изкуството за деца: мавзолеят със звездния купол в земите на днешен Туркменистан и разказ за един от най-старите карнавали Европа – карнавалът в Ница.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Сърцето през лятото..." – ще гостува кардиологът проф. Арман Постаджиян. По време на научния форум "Arteriale 2022" ще поставим акценти върху фенотиповете на артериалната хипертония и увредата на таргетни органи, болестите на средната и напредналата възраст, стареене на сърцето при жените и мъжете. И още: летните рискове за сърдечно болните, пряката връзка затлъстяване-сърдечен риск, кожата и слънцето…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио – Избрано
водещ: Веселина Даковска
• Семейни маршрути: Археологическо откритие,  направено в близост до град Русе в местността "Смесците".
• Какви рискове крие интернет за децата и как родителите могат да ги предотвратят? Отговор на този въпрос дава рубриката "На "ти" с компютъра" с Таня Димова.
• От другата страна: разговор с Огнян Димов
Разбирателство в различията, различия в разбирателствата.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Албена Джоунс и нейната майка Бойка Арсова. Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец  в България? Какви са благотворителните каузи на Албена и как съчетава отглеждането на двете си деца с активната си обществена дейност? Отговорите на тези и още много интересни въпроси ще чуете обсъдени в предаването.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни композиторът Румен Бояджиев-син.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Кой първи използва епиграф към свое произведение? Каква е ролята на епиграфите от антич¬ни поети и мястото им у по-съвремен¬ни автори? Има ли е тенденции и моди на епиграфа? Какво казва епиграфът за смисъла на произведението, или води навън, към актуалния или друг контекст? В изследването си "Знамена и ключове" Ангел Игов разглежда формите и функциите на епиграфа през огромен обем текстове от историята на английската и българската литература. Разговор за текстовете към текстовете, за жестовете на целенасочено полагане и посочване на връзки между даденото произведение и на глед външното за него.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Ян Гарбарек и в частност скандинавският джаз е много важна част за развитието на жанра като цяло и то в по-нови времена. Саксофонистът два пъти гостува в България.
Причината още 14-годишен Гарбарек да избере саксофона за свой инструмент е чутото от него по радиото от Джон Колтрейн. Суровата романтика на скандинавската природа, фолклорът изпълнени с митове и легенди също допълнително влияят върху музицирането и професионалното израстване на норвежеца. Година по-късно, вече на 15 години Ян Гарбарек е сред призьорите на аматьорския конкурс за саксофонисти. Съдбата му дава и друг шанс. Създателят на Лидийската хроматична концепция, която е фундаментална за съвременния джаз Джордж Ръсъл живее в Швеция през 60-те. Двамата се запознават и работят заедно в продължение на няколко години. Във времето норвежецът изгражда свой стил на специфично звукоизвличане.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
15 години БАЗА
Изложбата "Спонтанни връзки между несвързани явления", открита в галерия "Структура" до 30 юли, е посветена на годишнината на наградата за млади художници БАЗА. Появила се в момент, когато подкрепата за съвременното изкуство в България беше все още слаба и оскъдна, впоследствие наградата се оказа една от малкото устойчиви традиции на българската арт сцена. Същевременно като част от международна мрежа от награди за млади художници, БАЗА спомага за разширяването на кръгозора – в пряк и преносен смисъл, и за активното излизане на българското изкуство на международната арт сцена.
В изложбата участват всички 14 носители на наградата от 2008 до 2021 г.
С какво и как се представят, ще говорим с куратора Марина Славова и философа Димитър Божков.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "В неделя рано билки брала". И намерила какво? Eлектро поп, алтърнатив рап, постмодърн диско и т.н блу айд соул, които пристигат, съвременно комбинирани в общ витамин, без никакъв опит да запълват пукнатините на дългата история в никое от споменатите музикални направления. Подобен саунд този път чете приказки, интерпретиращи славянския фолклор, забъркан в киевски гараж. От единия му ъгъл наднича духът на българския писател и драматург Петко Юрданов Тодоров. А от другия намига една котка. Но не е обикновена, тази писана, а е дошла от Ада. Повикана е от украинската робот поп принцеса с пиперлив език Марув, която е сочена за идеен и стилов последовател на Лейди Гага. Цялата история на родената като Анна Борисовна Попелюх – певица, композитор и продуцент, а и поетеса, от Марув до артистичните псевдоними Шлакоблохина и Шарлота Утуту.
• Надеждата на младата хърватска поп сцена Карло Вудрич, по-познат като Wzolf, издаде първата си песен на английски език. Сингълът "3 AM" е силна балада, която беше първа резерва на тазгодишния конкурс Dora (националната селекция за "Евровизия").
• Специална антология на легендарната босненска група "Плави оркестар" събра някои от най-добрите балади от седемте ѝ албума. Югославските поп-рок оригинали от Сараево останаха в музикалната христоматия и история на по-лошата страна на Желязната завеса с над 1500 концерта по целия свят и странни лирически герои – леко смотани господа и красиви мацки, понесли балканския пейзаж като кожа. Що е то "нов балкански примитизъм" и има ли той почва днес?
• С пасторалните рускини Lucidvox към парка "Гребен канал" в Пловдив, където на две сцени - Грешна и Правилна, този уикенд оупън еър тече десетото юбилейно издание на меломанския Wrong Fest.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Сериал: "Радиото"
"Един средно напрегнат работен ден" от Теодор Иванов, Даниела Манолова – 18 част

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Струнен квартет "Карол Шимановски". В програмата: Бенджамин Бритън – Струнен квартет № 3; Карол Шимановски – Ноктюрно и Тарантела, опус 28, версия за квартет на М. Скорик; Морис Равел – Струнен квартет във Фа мажор.

от 21.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович, базирана върху едноименната повест на Николай Василиевич Гогол. Запис от спектакъл на Баварската държавна опера, състоял се на 27 октомври 2021 г. в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти и Оркестъра на Баварската държавна опера, дирижирани от Владимир Юровски. В ролите: Борис Пинхасович, Сергей Лейферкус, Лора Ейкин, Андрей Попов, Сергей Скороходов, Антон Росицки и др.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25