Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

7
Снимка: @staatsorchester

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин.


Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко се ръководех от това, че операта е предимно музикално произведение. В "Нос" елементите действие и музика са изравнени. Нито едното, нито другото няма преобладаващо място. По такъв начин аз се опитах да създам един синтез на музика и театрално представление. Музиката е написана не на отделни номера, а като непрекъснато течащ симфоничен поток, но без система от лайтмотиви. Всяко действие представлява част от една единна музикално-театрална симфония, в която голяма роля играят хорът и ансамблите …" Сатиричният сюжет разказва за чиновник, чийто нос е отрязан по грешка, но израства до човешки размери и постига по-голям успех в обществото от самия него.


Операта е поставена за пръв път на 18 януари 1930 година в Малкия оперен театър на Ленинград под диригентството на Самуил Самосуд и режисурата на Николай Смолич, но е приета зле от критиката и режима. Показана е 16 пъти и поради натиск е свалена от репертоара на оперните театри. Така се случва, че в продължение на десетилетия не е представяна в Съветския съюз.

На 2 юли от 20 часа екипът на "На опера в събота" ви представя запис от спектакъл на Баварската държавна опера, състоял се на 27 октомври 2021 г. в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти и Оркестъра на Баварската държавна опера, дирижирани от Владимир Юровски.

Изпълнителски състав:
• Платон Ковальов, колежански инспектор – Борис Пинхасович, баритон
• Иван Яковлевич, бръснар – Сергей Лейферкус, бас-баритон
• Прасковя Осиповна, негова жена – Лора Ейкин, сопран
• Квартален надзирател – Андрей Попов, тенор
• Иван, слуга на Ковальов – Сергей Скороходов, тенор
• Носът – Антон Росицки, тенор
• Редактор – Генадий Безубенков, бас-баритон
Оркестър на Баварската държавна опера
Диригент – Владимир Юровски


Снимки: Wilfried Hösl/staatsoper.de
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

публикувано на 17.03.24 в 16:29
JazzBoree

Новата етно-джаз формация JazzBoree представя първата си песен

На българската музикална сцена се качва нова група, готова да поднесе на слушателите завладяваща смесица от стиловете на българската народна музика и джаза. Савина Стоилова (вокал), Ралица Тонева (саксофон и вокал), Борис Петков (клавишни), Андрей Велков (ударни) – това са талантливите млади изпълнители, обединени под името JazzBoree, което ще..

публикувано на 17.03.24 в 12:05

Жанин Янсен и Камерата Залцбург – очаквано отлична комбинация

Музика от епохата на барока и класицизма звуча на 22 февруари в Двореца на изящните изкуства BOZAR в Брюксел с гостуването на камерния оркестър Камерата Залцбург и холандската цигуларка Жанин Янсен. Изявата бе част от кратко европейско турне на състава, включващо още концерти в Херлен, Фрайбург и Париж. За начало на концерта в Брюксел музикантите..

публикувано на 17.03.24 в 08:40

Легендарен запис на вълшебната приказка "Снежанка" от Римски-Корсаков

Когато прочита пиесата на Александър Островски "Снежанка" през 1874 година, Римски-Корсаков не е особено впечатлен от нея. "Дали не съм прекалено отдаден на идеите на 60-те? Или 70-те изискват оперите да бъдат написани върху сюжети, вдъхновени от живота? Може би съм прекалено привлечен от натурализма на Мусоргски?" – пише композиторът. Тези фактори са..

публикувано на 16.03.24 в 08:05