Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

7
Снимка: @staatsorchester

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин.


Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко се ръководех от това, че операта е предимно музикално произведение. В "Нос" елементите действие и музика са изравнени. Нито едното, нито другото няма преобладаващо място. По такъв начин аз се опитах да създам един синтез на музика и театрално представление. Музиката е написана не на отделни номера, а като непрекъснато течащ симфоничен поток, но без система от лайтмотиви. Всяко действие представлява част от една единна музикално-театрална симфония, в която голяма роля играят хорът и ансамблите …" Сатиричният сюжет разказва за чиновник, чийто нос е отрязан по грешка, но израства до човешки размери и постига по-голям успех в обществото от самия него.


Операта е поставена за пръв път на 18 януари 1930 година в Малкия оперен театър на Ленинград под диригентството на Самуил Самосуд и режисурата на Николай Смолич, но е приета зле от критиката и режима. Показана е 16 пъти и поради натиск е свалена от репертоара на оперните театри. Така се случва, че в продължение на десетилетия не е представяна в Съветския съюз.

На 2 юли от 20 часа екипът на "На опера в събота" ви представя запис от спектакъл на Баварската държавна опера, състоял се на 27 октомври 2021 г. в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти и Оркестъра на Баварската държавна опера, дирижирани от Владимир Юровски.

Изпълнителски състав:
• Платон Ковальов, колежански инспектор – Борис Пинхасович, баритон
• Иван Яковлевич, бръснар – Сергей Лейферкус, бас-баритон
• Прасковя Осиповна, негова жена – Лора Ейкин, сопран
• Квартален надзирател – Андрей Попов, тенор
• Иван, слуга на Ковальов – Сергей Скороходов, тенор
• Носът – Антон Росицки, тенор
• Редактор – Генадий Безубенков, бас-баритон
Оркестър на Баварската държавна опера
Диригент – Владимир Юровски


Снимки: Wilfried Hösl/staatsoper.de
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Intolleranza 1960" – в нова интерпретация от Залцбург

В предаването за съвременна музика "Контемпо" на 17 август от 19.30 часа представяме цялостен запис на операта " Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") на прочутия италиански композитор Луиджи Ноно. Изпълнението е съвсем ново – от 15 август миналата година в рамките на фестивала в Залцбург. Постановката е на белгийския режисьор Ян Лаувес, изпълнители..

публикувано на 17.08.22 в 10:30

"Нетърпимост 1960", едноактна опера в две части от Луиджи Ноно

"Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") – едноактна опера в две части с музика на Луиджи Ноно и подзаглавие "Сценично действие в две части, основано върху идеята на Анджело Мария Рипелино". Либрето: Луиджи Ноно, базирано върху текстове на Анри Алег, Бертолт Брехт, Пол Елюар, Юлиус Фучик, Владимир Маяковски, Анджело Мария Рипелино и Жан-Пол Сартр Първо..

публикувано на 17.08.22 в 08:45

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 15.08.22 в 14:10

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2022

16 август Свири Националният оркестър на Франция с диригент Санту-Матиас Рували. 3.00 часа – Клод Дебюси (1862-1918), Бернардо Молинари (оркестрация), Островът на радостта, L.106. 3.09 часа – Сергей Рахманинов (1891-1953), Концерт за цигулка № 2 в сол минор, оп. 63. Солист: Сергей Хачатрян (цигулка). 3.36 часа – Игор Стравински (1882-1971), Песента на..

публикувано на 15.08.22 в 09:15

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 13.08.22 в 08:05