Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Спас Кьосев: За хората и капитала

Снимка: Кирчо Стоичков

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ такси“, в екипа работи и като режисьор и изпълнителен продуцент, което със сигурност зрителите още си спомнят. През 2012 г. минава през обучение в централата на CNN в Атланта, САЩ. Носител е на престижни журналистически награди. Завършил е НГДК "Св. Константин Кирил Философ“, след това УНСС, специалност "Маркетинг“.

Днес на сцената на Главния герой в "Нашият ден“ под светлините на ефирния прожектор застава Спас Кьосев. Ето какво споделя известният журналист за рязката промяна в професионалния си път:

"Признах си, че светът започва да напредва без мен. Завършил съм Класическата гимназия и там сме свикнали да гледаме на бъдещето през миналото. Не обичаме математиката, не обичаме много технологиите и иновациите. Там обичаме човека. Но в един момент си дадох сметка, че в днешно време, ако обичаш човека, трябва да си приятел на технологиите. Голямата причина е, че работата на журналиста е да укрепва обществото. Средната класа е имунитетът на всяко едно общество. Дадох си сметка в един момент, че ако помогна в България да се образува повече средна класа, така ще помогна на обществото", казва той. 

Промяната в професионалното поприще провокира Спас Кьосев да стане част от социалните мрежи едва преди няколко месеца. Благодарение на новите си колеги от Българската стартъп асоциация се учи да ползва нови бизнес приложения. И допълва, че БНТ е причината известният журналист да се отдаде на иновациите и старъпите, на новия тип бизнес в България. 

Стратегия България 2050 

Кои са тези цели, които са надпартийни? В Българската стартъп асоциация търсят отговор на тези въпроси и работят върху Стратегия България 2050.

Спас Кьосев дълбоко вярва, че съвкупността от тези реформи биха позиционирали България на европейската технологична сцена, биха затворили вечния цикъл на “догонващи” и биха дали перспектива върху развитие на “изпреварващо” законодателство в сферите на автономни автомобили, роботика, космически технологии, нано- и биотехнолгии, интернет на нещата и други. Споделя, че в момента е "преводач" на обществото в разбирането му за стартъп екосистема.  

"Работим в три направления – достъп до талант, достъп до капитал и дерегулации за по-лесно правене на бизнес", обяснява Кьосев.  

От каква подкрепа се нуждае предприемаческата и стартъп екосистема в България според Спас Кьосев – можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45