Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Снимка: Ани Петрова

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като нещо странно, и необичайно, напротив – смята, че това е най-естествената човешка постъпка, която всеки един е нормално да предприеме в подобни ситуации. Възпитава дъщеря си Виктория по начина, по който е възпитан самият той – да бъде добър и честен човек, да помага на онези, които се нуждаят от помощ.

Ето какво споделя в "Нашият ден“ Владимир Симеонов: "За мен това е някаква нормална постъпка. Всеки трябва да постъпи така. Би трябвало на никой да му прави впечатление. Би трябвало да направи впечатление, ако не ги бях върнал. Ако се беше разбрало, че съм ги задържал“. 

Човекът, върнал огромната сума, скромно заявява, че "парите не трябва да са мисъл и цел". На това учи и дъщеря си, затова я води в домове за деца без родители, на които заедно помагат. 

Вълнува се за бъдещето на България и твърди, че "Ние не обръщаме внимание на ресурса, който е зад нас, и на ресурса, който имаме. Виждам го и в домовете за сираци. Виждам го в подрастващите и във възпитанието. Ако ние не обърнем внимание, ще продължим да сме най-бързо изчезващата нация в света. 

"Това, което се случва в държавата, можете да го види на един обект. Каквато и фасада да направя, какъвто покрив да направя, аз нямам ли основи, всичко това ще рухне. Изчезнат ли основите, златният покрив ще е долу на земята", споделя Владимир. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45