Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бездомните и техният "Живот на ръба" във фотографиите на Антон Даскалов

Често предпочитаме да се правим, че не виждаме много от нещата, които се случват около нас, най-вече не виждаме хората, с които делим града. Понякога от страх, друг път от безсилие, а в немалко от случаите и заради пълното потъване в собствените си проблеми. За да бъдем напълно искрени, правим го и от срам – види ли някой това, което виждаме ние, то може да се окаже истина и тогава… Какво ще си помислят другите за нас?!

Фотографията обаче, и то документалната, има способността да ни показва непознатите за обществото аспекти от живота. Тя говори толкова силно, че човек мигновено проглежда.

И сега, от мястото на прогледналите, в "Живот на ръба" виждаме хората, които носят дома си със себе си, защото нямат истински такъв. Хората, които все са там, на улицата, седнали на земята, може би в близост до банкомат, а може би просто легнали, където намерят за уютно. Хората, които попаднат ли в полезрението ни, обикновено заобикаляме от разстояние.

С изложбата на Антон Даскалов не можем да ги заобиколим. Напротив, чрез нея започваме дори да се замисляме за живота на ръба, който би могъл да бъде и наш в един момент.

Как можем да помогнем на бездомните, които имат същите потребности и базови нужди като нас? Как можем да се научим да виждаме тези, които искат да останат скрити и просто да продължават да се справят с живота си, да балансират на ръба си?

В ателие "Пластелин“ можете да си отговорите на тези въпроси, ако поискате. Фотографската изложба ще бъде там до 11 юли и всеки делничен ден между 18:00 и 21:00 часа ще можете и да поговорите с Антон Даскалов. Ако го попитате защо снима бездомни, той ще ви отговори, че историята е лична. Тя винаги е такава.

Подробности за изложбата можете да чуете и в звуковия файл, където настоящият фотограф на Сатиричния театър "Алеко Констатинов“ говори за проблема ни да търсим лесното вече и в изкуството. Но красивото може да бъде открито дори в трудната за преглъщане истина като "Живот на ръба". Тя се разкрива и във фотокнига, където редом до снимките на бездомните стоят и думите им.

Фотоизложбата събира дарения за "Розовата къща“ – нископрагов център за хора със зависимости, който дава дом и грижа на бездомните. Тя е част и от "Европейски месец на фотографията 2022“.

Снимки – Ателие "Пластелин"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30