Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На фокус – дигиталните аудитории

"Времеви перспективи" – трайни ползи от връзката култура – публики

Интеркултура консулт е една от 35 организации – участници в структурирания диалог между културните сектори и Европейската комисия - Voices of Culture за 2021 - 2022. 

Тази година на фокус бяха дигиталните аудитории и как културните организации могат да имат по-пълноценна връзка с тях. В резултат от диалога се родиха и насоки за работа с публики в дигитална среда. Предлагат се практически насоки към културните организации, както и насоки за подкрепа на секторите към Европейската комисия и други структури. 

Интеркултура консулт представи преди дни на Международната конференция "Занаяти, дизайн, творчество – между традициите и съвременността" резултати от проекта "Времеви перспективи" – трайни ползи от връзката култура – публики. 

Петя Колева от Интеркултура Консулт представи в "Артефир" дейностите и резултатите от проекта "Времеви перспективи", финансиран по програма "Публики" на НФК през 2021 г.

В проекта участваха Музей на хумора и сатирата, Природонаучен музей в Черни Осъм, Народно Читалище "Просвета-1881", с. Костенец, и НЧ ''Елин Пелин 1896'' - гр. Елин Пелин. 

Организациите разработиха нови културни дейности със съдействието на ментори и експерти: Петя Колева, Милена Бербенкова, Лидия Пейчева, Юлия Бардун, Елиза Калози и Виктория Драганова.

Чуйте повече в интервю на Светлана Тарашоева с Петя Колева, създател на организацията.

Снимки – Интеркултура консулт, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10