Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Най-доброто
водещ: Йордан Георгиев
Разговор с певицата Михаела Филева
Разговор с алпинистът Николай Петков

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт
Албумът "Round About Roma" от 2002 г. на италианския джаз саксофонист Стефано ди Батиста.
В него си сътрудничи с музикантите Ерик Ленини (пиано), Розарио Бонакорсо (бас) и Андре Чекарели (барабани).
Акомпанира им симфоничния оркестър "Парижки лъкове" с диригент и оркестратор Винс Мендоса.
Изпълняват композиции на Стефано ди Батиста, Винс Мендоса и Нино Рота.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор, медитативни храмови изпълнения и етно от далечен Тибет. Сред участниците – Намгял и Юнгчен Ламо, Дийпак Рам, монаси и местни групи за традиционна музика.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Мита Стойчева, Бойка Присадова, Никола Ганчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Пук" от Валери Петров – 3 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: Световен ден на целувката – коментар на психолога Галина Тодорова.
• Какво знаем преди да проговорим или урок по бебешки език за напреднали с логопеда Нина Йорданова.
• Ваканцията като емоционална интелигентност и част от системата на образование – анализ на училищния психолог Анет Маринова.
• Ескалация на напрежението в четвъртия ден на протестите в Скопие коментар на Костадин Филипов
• Главен герой: Актьорът и телевизионен водещ Николай Станоев – за предизвикателствата на сцената и екрана и различните очи на времето.
• Минути на редактора: Зелена литературна разходка из Курубаглар – днешният столичен квартал "Лозенец" – разговор с Радослав Чичев.

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Американски разговори" от Момо Капор

от 11.00 до 12.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Каузата на колекционерите. Разговор с колекционера на български художници, живели и творили извън България - Георги Василев и изкуствоведа Мария Василева преди мащабната изложба с творби на големия български и френски художник сюрреалист Жорж Папазов в Националната художествена галерия.
• Хумористичен литературен конкурс 2022 на програма "Културни инициативи" при община Хасково. Весел Цанков обявява условията за участие в тазгодишния конкурс.
• Руското театралното изкуство на световните сцени днес. Разговор с драматурга Майя Праматарова в поредицата "Моментна снимка".
• Мигове на преживяното: изложба живопис на Цветомила Христова в галерия–книжарница "София прес". Среща с художничката.
• В света на музиката: национално турне на Плевенската филхармония с Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон, под диригентството на маестро Георги Милтиядов, който е и аранжор на голяма част от концертната програма на проекта.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания - Избрано
водещ: Светлана Димитрова
Представяне на албума "Америка" на цигуларя Даниел Хоуп.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Песента за цар Иван Шишман – митология и значение
Една от най-въздействащите песни в българския фолклор е "Откак се е мила моя майньо льо, зора зазорила", или както още е известна – "Песента за Иван Шишман." Кога е създадена, описва ли действителни исторически събития, какъв е приносът на хаджи Найден Йованович и композитора Тодор Попов за нейното популяризиране и въздействена сила? В разговор с професор Тодор Моллов, изследовател на фолклора и на съответната песен, с проф. Николай Аретов – български литеротуровед и с проф. Тодор Танев – политолог, бивш министър на образованието, говорим за настоящата песен, но и за личността и делото на Иван Шишман – както e според историческата наука, но и както е уловена в призмата на народната митология и в Пантеона на националното величие.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Елена Кортел
Еликсир на живота: Създай лозе, че и то тебе да те създаде
Тази твърде млада максима в сравнение дори само с известната история на лозарството и винарството по света е родена от български лозари. Родена неизвестно кога. Народната мъдрост, обаче, сътворена благодарение на опита и душевността на работливи, сърцати, жизнерадостни хора по нашите земи, побира в себе си здрава жизнена философия на основата на труда. При това в един доста тежък поминък. Лозарството и винарството. В него мотиката и косерът са главните инструменти. След много копане, подрязване на хиляди, хиляди клонки само за една резитба, обаче, от жилавите лози се раждат тежки гроздове, пълни с божествен сок – несравнима храна и еликсир. Той весели душата, изпълва човека със сила и влива в сърцето му смелост.
Вкусът и ароматите на прясното грозде, на ширата и на виното са толкова богати, че само едно гроздово зърно, само една глътка вино може да ни изпълни с вкусовете и благоуханията на огромния ни свят. В тях човек усеща топлината и искрите на слънцето, мириса на земята, аромата на топъл хляб със златиста препечена коричка, шоколадовата наслада, упойващия мускат и сладостната ванилия, палещия огън на ракията и брендито. И още толкова много други светоусещания, които могат да ни съживят, да ни разтърсят в шеметното буйство на празника, да предизвикват усмивка, радост и мисъл.
Започваме поредица за лозарството и винарството, в която ще проследим накратко тяхната история и развитие, ще опитаме заедно с вас, уважаеми слушатели, вкуса на прясното грозде, божествената му сладост... Ще отпиваме по глътка от вълшебния му ферментирал гроздов сок, виното, ще се радваме на знанията и майсторлъка на учени, лозари, винари, бъчвари, енолози, сомелиери, за да се докоснем до техните познания и опит, които могат да ни дадат още едно зрънце смисъл и вкус в нашия свят.
Специалистите, които ще чуем днес, са учени от Института по лозарство и винарство в Плевен и от Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" Русе, специалисти в областта на лозарството – доцент доктор Иван Пачев; доцент доктор Мирослав Иванов; доктор Здравко Наков; доцент доктор Галина Дякова и стопанката на лозе и изба в село Хърсово, община Сандански, Любка Зикатамова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Страх и пропаганда: Социоложката доц. д-р Милена Якимова, автор на научна книга с това заглавие, въвежда в механизмите за въздействие на пропагандата върху подсъзнанието и по-специално в техниките и намеренията, които се крият зад антидемократичната и антилибералната реторика от последните девет години.
Изследването, станало основа на "Страх и пропаганда", обхваща основно годините преди пандемията и макар д-р Милена Якимова и сътрудниците ѝ да не са очаквали войната в Украйна, подготовката за нея лесно може да се проследи в пропагандната война от последното десетилетие. В "Какво се случва" д-р Милена Якимова посочва от кои наши обществени фрустрации се възползва пропагандата и как неволно ставаме нейни инструменти.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
За вас звучи колоритна, слънчева музика от Карибските острови. Дестинациите са: Тринидад и Тобаго, Куба, Ямайка, Суринам, Аруба, Мартиника и Хаити, а сред участниците – Ашеба, "Ламбът Комюнити Ют Стийл оркестра", Хосе Конде, "Малавоа", "Ла Банда Помпе Кабеса", легендите "Скорпио Универсел" и др.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Трети от трите тематични концерта към международния симпозиум "Френски модернизъм" с участието на Марио Хосен (цигулка), Мария Долорес Гайтан (пиано), Фредерик Одибер (виолончело), Флораледа Саки (арфа), Марио Карбота (флейта), Жаклин Прейс (цигулка), Марта Потулска (виола), Антон Никулеску (виолончело, Виктория Василенко (пиано), Емануела Пиемонти (пиано), Иван Мартин (пиано), Жерар Косе (виола), Сандро Лафранкини (виолончело). В програмата: Арнолд Шьонберг – "Просветлена нощ", версия за цигулка, виолончело и пиано на Райнер Бишоф; Габриел Пиерне – "Voyage au pays du tender"; Пол Дюка – Вариации, интерлюдия и финал по тема от Рамо; Клод Дебюси – Соната за виолончело и пиано в ре минор; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Отзвук от политическата конференция, посветена на новата ситуация в Европа, проведена в Клуж-Напока, Румъния.
• Разговор с Козме Грекуля, участник в анархисткото издателство "Свободни страници" и студент в специалност "Социология" - за настоящата ситуация в Клуж и в цяла Румъния.
• Интервю с Андраш Келети, член на клуб "Автономия" в Унгария – организация, бореща се с неофашистките прояви в Унгария.
• Интервю с Азем Делиу – млад писател от Косово, който в момента се намира на творческа резиденция в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ Мануела Манчева
• 75 години детски хор "Дунавски вълни" при Общинския детски център за култура и изкуство – Русе. Покана за юбилейния концерт на 9 юли от диригента Весела Тодорова.
• Гост: Таня Никлева-Владева, диригент на женския хор "Христина Морфова" и на младежкия смесен хор "Ave Musica”, създаден от нея през 1998 г.
• Информация за хорови концерти в страната.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22