Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Урок за напреднали по бебешки

Снимка: Рixabay

Още като съвсем малки бебетата започват да правят жестове, заедно с бебешките брътвежи. Това показва, че децата са в състояние да научават жестове преди овладяването на вербални умения. Децата, които се учат на тези прости знаци, могат да повишат когнитивното си развитие, зрителните, слуховите и езиковите си умения. Смята се също, че знаците развиват дясното полукълбо, докато езикът се контролира от лявото полукълбо. По този начин стимулираме балансирано развитие на мозъка. 

През първата година от живота на детето мозъкът минава през едно експлозивно развитие и никога повече не расте толкова бързо. Затова на колкото повече стимули го подлагаме, толкова повече нервни връзки и окончания ще прави той.

Ето какво споделя в "Нашият ден" логопедът Нина Йорданова"Човешката реч се проявява на малко по-късен етап, между 6-ия и 9-ия месец бебетата започват да произнасят определени срички, с които искат да ни кажат определени неща. Но преди това те могат да ни подадат различни сигнали, за да ни покажат техни емоционални състояния – комфорт, дискомфорт, глад, желание за игра, желание за прегръдка. Това са много важни отношения, тъй като в първата година от живота на детето е то да се чувства комфортно и да има стабилна връзка с майка си, за да може пълноценно да достигне до 18 месеца, когато завършва развитието на неговата нервна система".

Обикновено се опитваме да общуваме с бебетата, за да им покажем как се оформят думите, да обработват гласа си. "В четвърти-пети месец майките трябва да са успели да разпознаят всички седем основни вида плач", допълва логопедът. 

Взаимоотношенията между бащите и децата започват на малко по-късен период и това е свързано с двигателните възможности за развитие на бебето и неговите възможности за общуване със света.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Рixabay
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23