Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Най-красивите кътчета по Черноморието" в книга

Очарованието на залива Болата, част от резерват Калиакра
Снимка: Надежда Серафимова

Природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити плажове, където човекът все още не е успял да остави своята следа, познати и любими кътчета от друг ъгъл, 150 фотографии, които показват всичко това, и много подробна и полезна информация откриваме на страниците на "Най-красивите кътчета по Черноморието". 

Пътеводителят е изчерпателен туристически справочник, който превежда читателя през цялото ни крайбрежие: от най-северната точка – Дуранкулак, до най-южната – Резово.

Три пътешественички – Елена Иванова, автор на блога "Друми в думи", Надежда Серафимова от "Тефтерчето на един пътешественик" и Росица Димитрова от "Trips with Rosie" – обединиха усилия, впечатления, думи и пътувания, за да опишат красотата и магията на българското Черноморие.

Те разказват за нечувани легенди, диви плажове и островни богатства, за вкусна храна и приятни маршрути, за незабравими гледки и нощни разходки и за най-необходимото на човек, тръгнал да покорява непокътната земя и да създава спомени.

Пътеводителят разкрива с думи, фотографии и съвети общо 57 възможности за приключения, като най-важното послание, което авторките му искат да отправят към своите читатели, е да опознаят Черноморието ни, докато го пазят чисто.

Красота от Силистар
В "Артефир" те разказват, че по-трудно се пише за познатите на всички места, защото предизвикателството да ги представиш по нов, непознат и привлекателен начин, е по-голямо.

Най-запомнящи са срещите с местните хора, чрез които можеш да претвориш историята и мита за българските кътчета море върху лист хартия. А за дивите плажове е добре човек да се подготви като за поход в планината.

В звуковия файл Елена Иванова, Надежда Серафимова и Росица Димитрова говорят още за тайните на най-големия български черноморски остров Свети Иван, за плажове като Липите и Листи и за това, което отличава "Най-красивите кътчета по Черноморието" от всеки друг пътеводител.

Снимки: ciela.bg, Надежда Серафимова

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Керамика – 3Х75" – Илия Янков, Христо Йонков и Георге Фъркашу

В галерия-книжарница "София прес" се представя изложба на трима  художници, отдадени на изкуството на керамиката, трима артисти, свързани с дългогодишно творчество присъствие в това изкуство.  Това са Илия Янков, Христо Йонков, дългогодишен директор на приложното училище в Трявна, и техният колега от Румъния Георге Фъркашу. Този проект е по повод..

публикувано на 27.05.23 в 09:30

Започва десетото издание на Международния филмов фестивал "Златната липа"

Десетото юбилейно издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе  от 27 до 31 май в град Стара Загора.  Фестивалът е разделен на четири програми – конкурсна, извънконкурсна, българско кино и съпътстваща. Във форума участват 48 филма от 19 европейски страни, които са създадени през последните две години и..

публикувано на 27.05.23 в 08:30

Фестивалът на съвременната българска керамика – респектиращо многообразие

Фестивалът на съвременната българска керамика – 2023 се представи като значително събитие в залите на "Шипка" 6 при Съюза на българските художници. За разлика от предишното издание в него участваха 42 художници, артисти от различни поколения, като респектиращо е многообразието от форми, художествени решения, изразни средства, създадени от най-стария..

публикувано на 26.05.23 в 17:30

"Преображението" на Кафка оживява на благоевградска сцена

В Драматичния театър "Никола Вапцаров" в Благоевград текат последните репетиции на спектакъла "Преображението". Постановката по прочутата новела на Франц Кафка е на Веселка Кунчева, която е и автор на драматизацията заедно с Полина Христова. "Кафка е много мой, "личен" автор, ако мога така да се изразя. И неговите проблеми, търсения са доста..

публикувано на 26.05.23 в 15:50

Нов брой на списание "Хемус"

Българската общност в Унгария си им собствено списание на хартия от 1991 г., когато се основава в Будапеща списание "Хемус". То е двуезично, списва се на високо ниво и засяга теми от обществения живот и култура.  Списание "Хемус" представя българската литература, театър, визуални изкуства, музика и танц, но също така и история и науките за обществото...

публикувано на 26.05.23 в 13:51