Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 13 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Избрано
водещ: Йордан Георгиев
• Разговор с проф. Иван Добчев
• Разговор с проф. Здравко Митков

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Two For The Road (The Music Of Henry Mancini) на американския музикант – джаз пианист и композитор Дейв Грусин.
Реализиран е през 1997 г. и съдържа едни от най-популярните музикални теми на Хенри Манчини – една от най-ярките и забележителни фигури от историята на филмовата музика.
С участието на музикантите: Басистът Джон Патитучи, Барабанистът Харви Мейсън, Ръсел Малоун (китара), Толак Олестад (хармоника), Паулино да Коста (перкусии), саксофонистите – Дан Хигинс, Ерик Мариентал и Том Скот, Андрю Мартин (тромбон), тромпетистите – Гари Грант и Джери Хей. Специален гост в албума е джаз пианистката и вокалистка – Даяна Крал.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии и уърлд от Норвегия. Изпълнение – братята Ханс и Йойвинд Сандум, "Лийф Сорби", Мари Бойне, Сигмунд Грьовен и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Гамолов, Нели Андреева, формация "Илиев" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца
"Орелът и бухалът"

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: Спомен за актьора Асен Кисимов – как си отиват хвърчащите хора и какво завещават.
• Ментално здраве и работно място: бърнаут синдром в пика на летните отпуски – разговор с психолог и/или експерт "Човешки ресурси".
• За чипровските килими като изчезващ занаят и професия на бъдещето – репортаж от Чипровци.
• Истории в ефира: От първо лице с Владимир Димитров-Майстора: разказват родственицата на българската мадона Дафина – Красимира Димитрова; Кирил Иванов, уредник на къщата-музей в село Шишковци и д-р Ерик Евтимов, преподавател в Бернския университет и наследник на хазяите на художника в село Раждавица.
• Минути на редактора: Репортаж от музея на Владимир Димитров-Майстора в село Дивля, община Земен, и разказ за него на един от моделите му – баба Тодорка от село Невестино.

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Коза" от Михаил Зошченко

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Родената в Пловдив Адриана Ангелова от години живее в Швейцария, където твори и записва своята музика под артистичния псевдоним Adik Angel (Адик Анжел), но България винаги присъства в нейните композиции;
• Две години след дебютния си албум "Acoustic Me", певицата Даниела Белчева представя новия си музикален проект "Silver Button", отново събрал нейни авторски песни;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти" Зорница Драгостинова представя песента "If (Дали)";

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• "Силата на географията. Десет карти, разкриващи бъдещето на света" от Тим Маршъл, водещ специалист по международни отношения. Разговор с преводача на книгата Герасим Савов.
• Премиера на "Самотата в съвременния човек / свят" в Държавен куклен театър - Стара Загора. Среща с режисьорката на спектакъла Веселка Кунчева. Ко-продукция с Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен
• Издателят Мая Христова представя книгата "Умните жени на бизнеса" – историите на едни от най-успешните бизнесдами на всички времена от Клаудия Ланфранкони и Антония Майнерс.
• Младите художници в областта на изящните и приложните изкуства. Преподаватели и студенти представят годишните изложби на дипломираните магистри от Факултетите по изящни и приложни изкуства към Националната художествена академия в галерия "Академия".
• Културата са противопоставя на политиката. Изложба "Интеграция на идентичности" – общ проект "Свързване" между художници от България и Северна Македония с куратори проф. Свилен Стефанов и Горанчо Георгиевски в Балабановата къща в Пловдив. Среща с художника Иво Пецов, организатор на експозицията.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водеща: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на пианистката Анжела Тошева, озаглавен "Следи", със записи, осъществени в Българското национално радио.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история – Най-доброто
водещ: Румен Леонидов
Премълчаната история на най-скандалните български книги
Колко са на брой забравените книги, за които си спомняме? Всички са продукт на Цензурата с главна буква. Но "Тютюн", "Люти чушки" и "Фашизмът" далеч не изчерпват конфликтната проблематика.
Най-скандалният български автор за всички времена е поетът Кирил Христов. Лидерството му обаче се оспорва от забраняваните и забравени днес Иван Ст. Андрейчин, Стоян Попов, Славе Езеров, Любомир Лулчев, Трифон Кунев. После идат известните Николай Райнов, Константин Петканов, Димитър Димов, Йордан Вълчев, Радой Ралин, Георги Марков, Николай Хайтов, Желю Желев, Иван Динков.
Малцина знаят, че Светият синод е финансирал писанието срещу Христо Ботев и че анатемосва еретика езотерик Николай Райнов. Дворецът пък преследва Захари Стоянов, а офицерството е "На нож!" с Алеко Константинов, Иван Ст. Андрейчин и Константин Петканов.
По-късно, в условията на "народовластие", на сцената излиза Съюзът на българските писатели. На 23 ноември 1944 г. е гласувано решение да бъдат изключени 29 творци, за проявена "фашистка дейност".
В предаването участват известните журналисти Росен Таков и Тодор Токин.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Елена Кортел
Елексир на живота – лозарство и винарство: Пи димят, уби лъва
С вино от прастар български сорт утолил жаждата си млад момък с исполински ръст и... надвил страховит лъв. Звярът вкаменявал от страх населението близо до селището, станало много по-късно столица на българската държава – Велики Преслав. Така гласи една древна легенда в Североизточна България. Знае се, че е имало и такива времена по нашите земи. Хората се изумили от внезапния, неудържим приток на сила в младия мъж и нарекли лозата и виното от нея с името на юнака. Димят!
Оттогава досега белият винен и десертен сорт грозде "димят" се цени много в нашата страна. От гроздето се получава чудесно трапезно вино и висококачествен материал за конячен дестилат и уханно бренди.
Прясното грозде и неговата буйна рожба – виното, от хилядолетия са ценени от човека заради неповторимите им качества. Те са и храна, и вълшебен еликсир, и лек. Гроздето е сред плодовете с много високо съдържание на захар – около 20 на сто. То съдържа монозахаридите глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея стигат до всяка клетка на нашия организъм. Учените твърдят, че червеното грозде преборва раковите клетки. Плодът като цяло спомага за усвояването на белтъчините, действа изключително благоприятно на сърцето. Прясното грозде и сокът му имат още много чудодейни свойства за целия организъм на човека. Терапията с прясно грозде и с вино са практикувани от дълбока древност при хора, чийто организъм приема лечението с тях.
Огнената ракия, също позната от хилядолетия, е още по-силен антисептик от виното и в малки количества е препоръчвана като лекарство и успокоително средство.
При простуда конякът действа много по-бързо и здравословно от всяко хапче. А в компанията на кафето и на приятелите ни ароматите му изпълват сетивата ни и остават в съзнанието ни завинаги.
Казват, че денят става още по-хубав, ако сутринта отпием първо няколко глътки шампанско... Тогава и настроението ни е искрящо като него, пенливо и открито за радостите на живота.
Учени в областта на земеделието: професор Димитър Бабриков, доцент Галя Дякова, доктор Ваня Йончева, доктор Ваньо Хайгъров, както и сомелиерът Мария Йорданова, разказват за божествените плодове на лозата – гроздето, виното, шампанското, ракията и брендито.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Как продължава съществуването ни в мрежата, след като си отидем? Със все по-големия обхват на социалните медии въпросът ангажира артистичния свят.
Каква е гледната точка на един български творец – художника Георги Ямалиев, чиято артинсталация Status DЕAD открехва вратата към разговора за вечния живот в интернет и нуждата ни да пренесем стария опит в нови ритуали.
Как ни въздейства присъствието на починалите в мрежата – коментар от терапевта Цветелина Йосифова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Чудесна, темпераментна етномузика (самба, боса нова, уърлд) от слънчева Бразилия… Ето и част колоритните изпълнители – "Батук", "Бразилиън Тропикъл оркестра", Ванеса да Мата, "Жанейро Саунд Машийн", Сержио Мендес, Мария Рита и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В лятна концертна версия на предаването Оркестърът на Сан Франциско свири съвременни произведения на Джон Адамс, Адам Шьонберг, Джулия Уулф, Албан Берг и Арън Зигман.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какво наложи провеждането на протест срещу новата тарифна политика за градския транспорт в София предложена от Столична община – разговор в студиото с организатора на протеста, който ще се проведе на 14 юли пред сградата на Столична община, Любен Ханджиев.
• Интервю с Жулио Обрегадо – млад политолог от Бразилия, който провежда проучване на политическата ситуация на Балканите в университета на Любляна, Словения.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Музикалният облик на 62-я творчески сезон на Детския хор на БНР. Разговор с главния диригент на състава Венеция Караманова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30