Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни вечери с нова музика, представена в последните сезони в Сан Франциско

Снимка: sfsymphony.org

В две от летните издания (13 и 20 юли) предаването за съвременна музика "Контемпо" предизвиква интереса на слушателите с нови произведения в изпълнение на Симфоничния оркестър на Сан Франциско. Авторите са легенди като Албан Берг и Джон Адамс, както и почти непознати у нас творци: Адам Шьонберг, Джулия Уулф, Арън Зигман.

Оркестровата пиеса "Все още танцувам" ("I still dance") на Джон Адамс е посветена на  Майкъл Тилсън Томас и неговия съпруг – Джошуа Робинсън. Композирана е за 25-ия и последен сезон на диригента с Оркестъра на Сан Франциско, като Адамс споделя, че е имал желание да отпразнува вечната младолика жизненост, която Майкъл Тилсън Томас и неговият съпруг притежават. Джон Адамс казва, че за партитурата е бил вдъхновен от разнообразни източници: Бетовен, оркестъра на Дюк Елингтън, ритмите на Япония и Западна Африка.

Когато през 2018 година Адам Шьонберг получава телефонно обаждане с поръчка за нова пиеса от Симфоничния оркестър на Сан Франциско, той чете статия в Ню Йорк Таймс, озаглавена "Да изгубиш Земята: Десетилетието, в което почти спряхме климатичните промени" от Натаниел Рич. Шьонберг казва: "Ударните инструменти са били средство за нашите предци да комуникират и изразяват любов и радост, опасност и оцеляване. На второ място едва след човешкия глас, ударният инструмент е бил свидетел как Земята преминава през различните етапи на развитието си, включително разрухата в сегашно време заради глобалното затопляне. "Losing Earth" е създадена в чест на тази многогодишна история". Пиесата е написана за солист-перкусионист и оркестър. Посветена е на водача на секция "ударни инструменти" в Симфоничния оркестър на Сан Франциско – Джейкъб Нисли.

"Изворът на живота" ("Fountain of youth") на Джулия Уулф е поръчана от Майкъл Тилсън Томас за неговия оркестър New World Symphony. Композиторката и диригентът заедно стигат до решението да бъде написано нещо "сериозно - забавно". "Изворът на живота" е посветен на "невероятния оркестър от млади хора" и "вечно младия" Майкъл Тилсън Томас. Джулия Уулф споделя: "Композирането на музика за мен е автобиографично, дори плашещо детайлно. Това произведение е много, много лично. То изобразява мен, преминаваща през път, вслушвайки се в радостния глас на младостта ми… Човечеството е търсило извора на живота в продължение на хиляди години с мисълта, че ако се къпеш или пиеш от извора,  ще бъдеш преобразен, подмладен. Моят извор на живота е музиката и в този случай предлагам на оркестъра едно дръзко, енергично и високо интензивно плуване".

"Три пиеси за оркестър", създадени от Албан Берг през 1914 г., са посветени на неговия учител – Арнолд Шьонберг, като подарък за неговия 40-ти рожден ден. Интересен факт е, че Берг посвещава пиесите: "На учителя ми - Арнолд Шьонберг, с неизмерима благодарност и любов", но не успява да ги завърши навреме за рождения ден на Шьонберг. Вместо това, когато ги завършва, записва дата три седмици преди повода – 23-ти август, което е доста озадачаващо, защото точно както Шьонберг е бил суеверен по отношение на числото 13, Берг е бил суеверен към числото 23.

На финала на предаването звучи американска премиера, състояла се на 14 февруари 2020 г. "Tango Manos" от Арън Зигман – известен с музиката към "Тетрадката" и "Сексът и градът". Този популярен автор е писал аранжименти за изпълнители като Арита Франклин, Рей Чарлз, Тина Търнър, Джон Леджънд и други. Първата среща с пианиста Жан Ив Тибoдее през 2016, когато работят върху саундтрака на филма "Уейкфийлд". А когато диригентът на Китайската Филхармония - Лонг Ий, се свързва с Тибодес идея за клавирен концерт-танго, Зигман е първо първото име, за което пианистът се сеща. Оказва се, че Зигман усилено е изучавал жанра на тангото и съвместната работа на Музикалния фестивал на Пекин, Френското радио, и Оркестъра на Сан Франциско започва. Световната премиерата е през октомври 2019 година в рамките на Пекинския музикален фестивал в изпълнение на Филхармонията на  Китай под палката на Лонг Ий.

Според правилата на Европейския съюз за радио и телевизия можете да чуете новите творби, представени в "Контемпо" на сайта на БНР в рамките на 30 дни. Първата част – от 14 юли до 12 август включително.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25