Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Украинците са много мотивирани и самокритични хора

4
Снимка: личен архив

Преди дни той се завърна от Украйна. С кого се срещна, какво видя и научи за войната там, разказва в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин" и водещ на независимото онлайн журналистическо предаване "По острието".

Защо отидох там

Николета Атанасова и Калоян Константинов в студиото на предаването

"За мен важният въпрос е защо някой журналист не би отишъл в Украйна. Според мен, за да говори един човек подготвено по дадена тема, той трябва да е запознат с нея и да отиде на място, за да види какво се случва. Защото в българското интернет пространство е пълно с хора, които се изказват все едно имат докторат по проблемите на Украйна или Русия, а никога не са стъпвали нито в Украйна, нито в Русия. Най-малкото, което мога да направя, като човек и като журналист, е да отида там и да се опитам да предам истината или поне тази част от нея, която аз виждам.

Бях в Лвов, Киев, Чернигив, Буча, Ирпин, както и надолу на Юг, до самия фронт."

Как изглежда фронтът

"Фронтът е празен – изпразнен от хора, изпразнен от живот. Сякаш някой е взел някакви села и малки градчета и е щракнал с пръсти и всичко живо е изчезнало. Оставена е покъщнината в домовете, дори животните в дворовете. Сигурно някой се грижи за тях. Същевременно с това не всички хора са си тръгнали, макар че там има ежедневни бомбардировки. Местни жители, с които се срещнахме, разказваха, че те вече само по звука знаят за снаряда, който идва към тях дали  е изстрелян от артилерия, от ракетна установка тип касетъчни бомби и т.н. На едно от местата на 50-60 метра от нас избухна артилерийски снаряд, защото там цялата област е постоянно обстрелвана.

Докато говорехме с военните, те получиха обаждане по радиостанцията, тъй като там телефоните и интернетът са заглушени нарочно, та получиха обаждане по радиостанцията, че към нашата позиция идва руски дрон и веднага трябва да с махнем. Защото, ако ни засече, веднага ще последва артилерийски удар или ракетен обстрел по нашата позиция. Ние бяхме с три големи пикапа. Руснаците засичат с изкуствен интелект каква е големината на обектите, колко хора са в тях, как се движат. Затова ние много бързо се ометохме в три различни посоки.

Караме по един треторазреден, кален път със 100-150 километра в час и бягаме, а срещу нас местен жител по къси панталонки, потник и джапанки с едната ръка бута колело, а в другата държи поцинкована кофа и върви срещу нас в посоката на войната. Почувствах се като във филм на Кустурица – ние бягаме панически, а човекът сигурно отиваше да нахрани изоставените животни в някое село."

Различни възприятия

"Всяка вечер в Запорожието и в града със същото име се гасяха лампите – улично осветление, хотелски стаи, в домовете и хората се запердват, защото иначе руската авиация ще удари по тези места, където светят лампи. Като завият сирените, например в Киев постоянно вият сирените за противовъздушна тревога, и ти спираш и се вцепеняваш, и не знаеш какво да правиш, когато си чужденец. А местните вече сякаш не се притесняват. Просто ходят. Сякаш има някакво нормализиране, защото човешката психика просто е такава, че ако не се справяме с тези неща, няма да оцелеем. Това, разбира се, не означава, че на украинците им харесва да ги обстрелват с ракети, но човек намира начин да живее с това. Говорих с войници – и доброволци от чуждестранния легион, и от украинската армия, които казват: "Да, ужасно е да те бомбардират и умираш от страх, но минути след като това свърши и ти се смееш с твоите бойни другари, шегувате се, сядате да хапнете. Просто човешката психика е направена да оцелява."

Критики и балансиран поглед

"Украинските медии са под изключителен държавен контрол. Но чест им прави на украинците, че са много самокритични към собствената си позиция, политика и армия. Голяма част от тях са критични първо към Зеленски, макар че абсолютно всички казват: "Ние ще го подкрепяме до края, защото трябва да победим в тази война, която е абсолютно безумна."

Но те казват и друго: "Когато свърши войната, Зеленски трябва да си отиде, защото преди началото на войната той не беше добър президент, той не подготви страната за война, макар че имаше десетки предупреждения от чуждестранни разузнавателни служби година-две преди това. А Киев не се беше подготвил за войната въобще, буквално дни преди да започне не беше готов."

Украинците критикуват Зеленски и че е много обвързан с месни олигарси и според тях не е този герой, който се показва сега. Украинците казват: "Да, много се направи да се отделим от Русия, но не се направи достатъчно."

Най-голямата критика не идва от широката общественост, а от военните – и то от доброволци. Голяма част от тях, с които се срещнах, говорят анонимно, защото казват доста стряскащи неща. Визирам докладите на ООН и други международни организации за извършване на военни престъпления в Домбас преди началото на пълномащабната война. В армията им има наистина крайнодесни националистически фракции и не може да се каже каква е точната им бройка. Някой от войниците, с които разговарях, казаха: "Да, те са на наша страна, но не са по-добри от руснаците." По сведения на войниците, с които говорих, тази малка част крайнодесни фракции движи черния пазар на оръжия в Украйна. Всъщност Украйна винаги и преди войната е била един от най-големите черни пазари на оръжие в Европа. И има доклади на ЕС за това. А сега по време на войната, хора, с които се срещнах, казваха: "Ние нямаме хранителни дажби, нямаме патрони, а ако искаш да си купиш дарено от Запада оръжие, трябва да платиш на тези фракции, за да ти го дадат."

Подкрепям дълбоко каузата на украинците, подкрепям изцяло украинския народ, изцяло на тяхна страна съм, но за мен е важно да ги кажа тези неща, защото Украйна трябва да се справи с тях. От една страна, за да подобри шансовете си за победа във войната, защото всеки човек би трябвало да ги подкрепя в тази война, а от друга страна, заради руската пропаганда, която така или иначе използва тези недостатъци като оръжие."

Украинският народ

"Те са изключително мотивирани да оправят собствената си страна. Това е масово сред тях като нагласа. Дори и преди войната. Да, те имат своите огромни проблеми, корупционни най-вече, но те се стремят да издигнат държавата си до европейско ниво. Имат национална кауза, което ги движи. Нещо, което в България не съм го виждал от приемането ни в ЕС. След 2007-а, когато влязохме в ЕС, националната кауза на българите е – кради колкото можеш от еврофондовете и от всичко останало. Докато украинците имат силна национална кауза да си оправят държавата и това е лесно да се види дори по време на войната в градовете, които не са разрушени. Техните градове дори и сега изглеждат по-добре от българските – по-чисти, по-подредени, всичко е запазено. Киев след бомбардировките изглежда по-добре от София, дори и по време на война Киев е вибриращ от живот град. Да, има барикади, военните и торбите с пясък са навсякъде, но до 23 часа, когато е вечерният час в Киев, градът бръмчи като кошер."

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54