Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Д-р Йорданка Господинова: Как се става победител?

Никой не може да влезе в обувките на другия човек и да извърви неговия път

Тя е родена в Асеновград. Тя е лекар и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Автор на стихосбирките " Южна кръв", "Самодивски клади", "Другата любов", "Огонь любви".

Главен герой в "Нашият ден“ е д-р Йорданка Господинова. Ето какво споделя:

"Все още чувам гласа на моя баща, който казваше: "Твоите дядовци събираха гроздето чак когато падне първият сняг, за да може салкъмите да поемат всичките слънчеви лъчи. От такова грозде се ражда истинското вино. Гъсто, огнено, рубинено и може би аз съм като това вино". И допълва – "Балканска смесица в моите вени дава характерът ми, начинът ми на живот и начинът ми на поведение, отношение с хората. Всеки един ген дава своята характеристика, своята типична проява". 

Лекарското призвание

Малко са хората, които искат да помагат. Може и тук се крие изборът на професия на д-р Йорданка Господинова. "Моята прабаба е била природен лечител в Асеновград. Търсена от много хора. След това майка ми, нейната внучка, е медицинска сестра. И като че ли тази линия върви в поколенията. Естествено беше отношението, въпреки че навремето за дете, което пише стихове, печели награди, беше странно защо избирам медицината", казва тя. 

Умението ментор 

Контактите с хората за много важни. Те учат на толерантност. "Не трябва да си краен в оценките. Трябва да приемаш. Никой не може да влезе в обувките на другия човек и да извърви неговия път. Ако искаш да помогнеш на човека срещу теб, не бива да произнасяш присъди. Не трябва да налагаш мнение", твърди д-р Господинова. 

В живота няма бяло и черно, истината е някъде по средата. Когато разбереш мотивите, нагласата на един човек, кое формулира неговите желания, къде са трудностите и дали те са реални. И дали можеш в разговор с достатъчно ясни доказателства да промениш неговата нагласа, тогава си истински ментор. 

Д-р Йорданка Господинова е създател на специален хранителен режим, който е специален микс от оптимален баланс на въглехидрати, мазнини, белтъчини  при поддържане на хипокалориен режим, но и специално настройване на психиката. "Много важно начинът на хранене  да стане начин на живот. Да намерим такъв режим и такава диета, които с лекота ще спазваме цял живот и това няма да ни тежи. Ако можем да съчетаем здравословния. Най-големият ни враг е нашата психика", казва тя. 


Целия разговор с д-р Йорданка Господинова можете да чуете в звуковия файл.
 
Снимки – личен архив на д-р Йорданка Господинова
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18