Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариас Спиридакис за Оркестъра за народна музика в Старата къща и музиката

"Ритъмът на Балканите" – един от най-зашеметяващите проекти на Оркестъра за народна музика на БНР

4
Снимка: Лина Мачева

След двегодишна пауза тази година се състоя "Ритъмът на Балканите" – седмо издание на най-успешния проект на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, който създава и представя музикалното единство на фолклора на Балканите. В проекта винаги гостуват ярки, виртуозни изпълнители с интересни музикални инструменти или гласове. И всяко издание става по-добро от предходното.

Тази година участниците бяха трима – Сашко Велков (акордеон) от Северна Македония, Захариас Спиридакис (критска лира) от Гърция и Чезар Казаной (най, кавал, свирка) от Румъния. Те изпълниха характерни пиеси от своя репертоар, аранжирани от Георги Андреев и Костадин Генчев и "подариха" на гостите в Първо студио невероятна енергия, много талант и усещане за благодарност, че музицират точно на тази сцена с точно този оркестър.

Впрочем не пропускам концерт на състава и мога да ви уверя, че точно към този интересът е най-голям: препълнена зала, хора, музиканти, напрежение, очакване, смях, вълнение…

Сашко Велков, Чезар Казаной и Захариас Спиридакис
Успях да запечатам малко от това усещане в интервю с единия от солистите – Захариас Спиридакис – прецизен инструменталист-лирист, който през 1993 г. заедно с група приятели създава група "Palaiina Seferia", с която реализира два успешни албума. От 2016 г. си сътрудничи с Г. Карапатакис и Х. Хилденбранд в проекта "Nenemia".

През 1997 г. участва в церемонията по откриването на Световното първенство, през 2004 г. на церемонията по закриването на Олимпийските игри в Атина, през 2007 г. пътува със своята лира до Пекин, за да участва в културната олимпиада "Година на Гърция" в Китай, посветена на Н. Казанзакис.

Концертира в Гърция, Америка, Канада, Аржентина, Китай, Франция, Белгия, Испания, Италия, Германия, Люксембург, Турция, Русия, Украйна, Чехия, Египет, Кипър, където представя своята музика.

Работил е с известни композитори като Вангелис Папатанасиу (Вангелис), Янис Маркопулос, Стив Ууд, Жорди Савал.
Участва в радио и телевизионни предавания, записи и филмови продукции с артисти, а на 14 април 2022 година остави неизличима изпълнителска следа в историята на "Ритъма на Балканите".

Разказът му за преживяванията в България, за Оркестъра за народна музика на БНР и документални записи от съвместните му изпълнения с ОНМ на пиесите "Сборенка" и "Пентозали", под диригентството на Димитър Христов, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова, Лина Мачева, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05